Најубавиот посен колач со карамела што постои.
Слаткарите на познат белградски хотел ни покажаа дека посните колачи можат да бидат и вкусни и мрсни и ни го дадоа овој феноменален рецепт за посни колачиња со карамела.
Потребно е:
- ½ кора за розен торта
- 125гр маргарин
- 200гр шеќер
- 1 пудинг од карамел
- 400 мл соја млеко
- 150 гр мелени печени лешници + 50 гр за посипување
Подготовка
Карамелизирајте го шеќерот на тивок оган, а потоа додадете 300 ml млеко од соја и мешајте додека не зоврие. Измешајте го пудингот од карамела во преостанатото млеко, а потоа додадете го во зовриеното млеко и мешајте додека не се згусне. Потоа додадете сецкан маргарин и мелени лешници, па мешајте додека масата не се соедини, а потоа наполнете ја кората со топол фил. Последната кора посипете ја со мелени печени лешници и оставете да се излади и зацврсти.
Уживајте!