Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Слични

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Автопортретот на Фрида Кало е продаден за 35 милиони долари

Автопортретот на Фрида Кало е продаден за 35 милиони...

Што се случи со Мртвото Море?

Што се случи со Мртвото Море? Мртвото Море, спектакуларно солено...

Четири неверојатни теории за Хитлер во кои веруваат милион луѓе

Четири неверојатни теории за Хитлер во кои веруваат милион...

Сподели

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата.

Сетете се на некои од најубавите цитати кои влијателните жени на полето на политиката, модата, литературата и општите активности во општеството ги оставиле напишани низ историјата.

Со своите постапки, енергија и харизма оставија свој белег во општеството и влијаеја на промените во правата на жените кои светот ги следеше кон крајот на 19 и почетокот на 20 век.

Во времето на брзата индустријализација и економскиот развој, лошите услови за работа беа вообичаени, а жените вработени во текстилната индустрија за прв пат се кренаа во јавноста на 8 март 2015 година во Њујорк. Иако тогаш не постигнаа многу, а во следните години имаше демонстрации од истиот датум, јавно да се зборува за подобри услови за работа и повисоки плати беше голем чекор.

Најпознатиот протест е одржан на 8 март 1908 година. кога 15.000 жени маршираа низ Њујорк во потрага по пократко работно време, повисоки плати и право на глас. Следната година, на 8 март 1909 година, официјално беше одбележан Првиот меѓународен ден на жената во Соединетите Американски Држави, односно беше скратен само Денот на жената , со усвојувањето на Декларацијата на Социјалистичката партија на Америка. Денеска овој ден се слави низ целиот свет и е добар потсетник за сите работи кои допрва треба да се направат подобро.

Овие 12 извонредни жени го посветија својот живот на различни начини на промени во општеството, од кои некои влијаат на општеството денес. Сè уште сакаме да се сеќаваме на нивните цитати.

anna-wintour

 

virginia-woolf

 

coco-chanel

diane-von-furstenberg

gloria-steinem

margaret-thatcher

maya-angelou

Mother-Teresa

Princess-diana

simone-de-beauvoir

susan-sontag

 

error: Content is protected !!