Најубавото слатко од вишни, по рецептот на баба!
Конечно дојде периодот на свежи вишни, а еве како да го направите од нив највкусното слатко.
Сè што е направено од вишни е вкусно, без разлика дали станува збор за пита со вишни, колачи, сок од вишни, џем, мармалад или слатки вишни. Ова слатко и кисело овошје е омилено во десертите, токму поради неговиот специфичен вкус. Ретко се јадат сурови затоа што имаат кисел вкус, а за некои се толку омилени.
Денес ќе ви ги претставиме нашите омилени рецепти за слатки, има еден стар рецепт, а во него може да се додадат повеќе состојки како цреши или малини. Вишните добро одат со ова овошје. Да не се издолжуваме, да преминеме на рецептите.
Слаткo од вишни – стар рецепт
Ова е слатко од вишни според рецептот на нашите баби, кој е тестиран. Сè што треба да направите е да го следите чекор по чекор и нема грешки, дури и ако сте тотален почетник во кујната. Ќе ви требаат следниве состојки:
– 1 килограм вишни
– 1 килограм шеќер
– 1 децилитар вода
– 1 лимон
Подготовка:
Најважно кога го правите ова слатко е да ги изберете вистинските вишни. Тие треба да бидат зрели и цврсти, бидејќи нема да се распаднат за време на готвењето. А, кога готвите слатки, целта е да го задржите овошјето цело. Следниот чекор е да ги измиете и исчистите вишните. И тука треба да бидете претпазливи затоа што при отстранување на семката може да ги оштетите вишните.
Препорачуваме да ги исчистите со помош на чевел и шише. Ова видео е одлично објаснување за тоа како можете да го направите ова:
Следниот чекор е да ги ставите вишните во шерпата и да ги посипете со килограм шеќер. Оставете вишните да стојат преку ноќ за да го ослободат нивниот сок. Тогаш нема да ви треба многу вода, бидејќи овошјето ќе се готви во сопствен сок.
Утре наутро, ставете ја шерпата на шпоретот и сварете ја слатко. Многу е важно да не ги мешате вишните, бидејќи на тој начин ќе се распаднат, а вашата цел е да го зачувате целото овошје. Доволно е да се варат тенџерето од време на време.
Слаткото треба да зоврие помеѓу 20 и 30 минути. На површината ќе се појави пена, која треба да се отстрани со лажица. Ако не ја отстраните пената, ризикувате побрзо да стане слатка.
Бидете внимателни дека овој слатко-кисел десерт не е премногу густ, ниту премногу редок. Ова лесно можете да го проверите ставајќи една лажица слатко на чинијата, оставете го да се излади 10 минути. Ако не е премногу течност и ако вишните не ја пуштиле својата вода, тоа е само знак дека слаткото е доволно сварено.
Вишните понекогаш знаат да измамат и да ги ослободат своите сокови, а потоа сладоста на црешите излегува повеќе течна отколку што треба. За да ја избегнете оваа стапица оставајќи ги вишните да ослободуваат вода преку ноќ.
Ставете го слаткото настрана да се излади и покријте го со влажна крпа. Следниот ден, ставете го во стерилизирани тегли и чувајте го на суво и темно место.