Првата најздрава билка на списокот е каранфилчето.
Каранфилот е билка односно ароматична цветна пупка на дрвото во семејството Myrtaceae, Syzygium . Тие потекнуваат од островите Малуку во Индонезија и често се користат како зачин. Каранфилот како билка се собира комерцијално првенствено во Бангладеш, Индонезија, Индија, Мадагаскар, Занзибар, Пакистан, Шри Ланка и Танзанија. Каранфилите се достапни во текот на целата година.
Каранфилче (лат. Syzygium aromaticum), традиционално е омилен зимски зачин. Потекнува од индонезиските острови зачини, односно северна Молука. Денес се одгледува во Бразил, Индија, Шри Ланка, Танзанија, Мадагаскар и Пемба.
Каранфилите се всушност незрели, неотворени цветни пупки од зимзелено тропско дрво од семејството Мирта. Додека се свежи, тие се розови, а кога се сушат, ја менуваат бојата во кафеава. Тие се долги 12-16 мм и личат на клинци (на латински се нарекува и клавус, што значи клинец). Стеблата на оваа билка завршуваат со истакнати четириделни цветни пупки. Нивниот мирис е топол, лут и ароматичен, а вкусот е сладок – адстрингентно и многу силен.
За прв пат се споменува во кинеските записи веќе во 400 година п.н.е. Римјаните го сретнале овој вреден зачин преку арапски трговци. Каранфилчето е најдобро познато како зачин во нашата земја.За жал, ние често забораваме на многубројните лековити својства. Традиционалните кинески лекари користеле каранфилче уште од античко време во третманот на варење, дијареја, хернија, лишаи, атлетичарско заболување и инфекции на габи. Индиските исцелители го користат за лекување на респираторни и дигестивни проблеми. Средновековните германски билкари користеле мешавина од каранфилче за борба против гихт. Раните американски лекари го користеле за лекување на проблеми со варењето на храната, и тие додале на горчливи лековити билки за да ги направат повкусни. Направиле и масло од каранфилче, кое го користеле за масажа на непцата за да ја ослободат забоболка.
Неколку капки есенцијално масло од каранфилче, измешано со вода, ќе престанат со повраќање, а инфузијата – гадење.
Есенцијалното масло од каранфилче е ефикасно против многу бактерии и паразити.
Каранфилчето содржи еугенол, кариофилин и танин, кои имаат силни антимикробни својства.
Овие супстанции патуваат низ крвотокот убивајќи ситни паразити, нивните јајца и ларви. Затоа, каранфилчето е неопходен дел од добро познатата антипаразитска програма на д-р Кларк.
Исплакувањето на усната шуплина со разредено масло или пупки од каранфилче ја олеснува болката во грлото.
Јапонски научници открија дека, како и многу зачини, и каранфилчето содржи антиоксиданси кои помагаат да се спречи оштетувањето на клетките што може да резултира со рак.
Најновите истражувања покажаа дека каранфилчето е најдобриот антиоксиданс зачин поради високото ниво на фенолни соединенија.
Каранфилчето е стимуланс, локален антисептик и благ анестетик. Има позитивни ефекти врз слузокожата на желудникот, ги релаксира мазните мускули кои се поставени над дигестивниот тракт, делува против повраќање и надуеност и генерално поттикнува на правилно функционирање на дигестивниот систем.
Стоматолозите користеле масло од каранфилче како орален анестетик во минатото. Тие исто така го користеа за дезинфекција на коренските канали на забите. Каранфилското масло е сè уште активна состојка во некои производи за миење на устата и лош здив. Народот верува дека растворањето на целото каранфилче во устата без џвакање и голтање, помага да се спречи желбата за алкохол.
Лековито дејство на каранфилче:
- го подобрува варењето
- помага при респираторни инфекции
- ублажува забоболка
- уништува паразити и бактерии е
- природен антиоксиданс
- помага во лекување на габични инфекции
- има антисептички и анестетички својства
- делува како афродизијак
- помага при гихт
Каранфилско масло или капсулиран прашок обично се користи за цели на лекување. Вообичаената доза е 2-5 грама каранфилче во прав на ден.
Можете да направите и вкусен и лековит чај од каранфилче и цимет. Ставете 2 стапчиња цимет и 6 цели каранфилчиња во половина литар вода. Гответе 15 минути, а потоа процедете. Пијте 2-3 чаши чај на ден.