Намалете го количеството на шеќер за само 8 недели на сосема природен начин!
Голем број на луѓе имаат високо ниво на шеќер во крвта, а многу од нив и тоа не го знаат. Еден од симптомите може да биде дека често се жедни или пак често морате да мокрите. Можеби вашите гребнатини споро зараснуваат или невообичаено сте уморни или што е уште поверојатно немате никакви симптоми. Кога наеднаш ќе стигне лоша вест – имате повисоко ниво на шеќер во крвта.
Шеќерот расте со стареењето и доведува до појава на дијабетес кој уште во некои случаи може да се нарече и предијабетес.
Исфрлете го шеќерот и белите хранливи продукти
Најпрвин отстранете го шеќерот, пијалоците и десертите. Дозволени се само еднаш до два пати неделно и ако е можно и поретко од тоа. Можете да користите замена за шеќер како што е стевија но најдобро е да ги отстраните и тие навики. Понатаму, треба да ги остраните белите хранливи продукти кои се богати со скроб – леб, тестенини, компир и слично.
Чувајте се од „црните замени“ бидејќи можат да имаат занемарлива количина од додатни влакна. Во црниот леб може да се додава шеќер. Од таа причина додадете киноа, булгур, пченица, интегрален рж, интегрален јачмен, и хељда.
Подобро јајца отколку снегулки
Избегнувајте голем број снегулки за појадок затоа што се полни со шеќер, и многу од нив кои содржат мекињи. Овесните се добри но не смеат да бидат инстант. Полномасниот јогурт е добар избор. Додадете му јагоди, боровници или малини.
Ќе бидете сити после снегулки и тостиран леб. Јајцата се најдобри кога ги комбинирате со лосос или печурки.
За ужина препорачливо е овошје кое е богато со протеини и влакна. Обидете се да избегнувајте солени или поблаги варијанти со кои може лесно да се претера.
Здрави масла наместо маргарин
Освен сината риба во која спаѓа и лососот, туната и скуша конзумирајте повеќе маслиново масло. Тоа му дава на овошјето подобар вкус и ја подобрува апсорбцијата на витамини. Кога ќе готвите користете маслиново, кокосово или масло од репка.
Избегнувајте маргарин. Сирењето во умерени колични е прифатливо. Висококвалитените протеини кои слободно можете да ги јадете се оние од пилешкото, мисиркиното, свинско и говедското месо како и јајцата.
Јадете много зеленчук
Слободно јадете поголеми количини зеленчук во разни бои од темнозелениот лист на спанаќ до силно црвените пиперки. Додадете преливи и зачини како што е лимонот, маслиново масло, сол, бибер, бел лук или чили. Од друга страна избегнувајте поголеми количини на слаткото овошје, како што е ананасот, диња и банана бидејќи има многу шеќер.