Нашите очекувања од оние луѓе кои никогаш не се менуваат

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Нашите очекувања од оние луѓе кои никогаш не се менуваат

Без оглед на што менуваме кај себе, очекуваме околината да ја забележи таа промена. Истата ситуација е кога човек работи одвнатре. Тој сака да се види таа промена, но и другите да ја забележат и да ја почитуваат.

Можеби некои нема да забележат ништо, но поголемиот број ќе забележат. Се разбира, тоа зависи и од степенот на блискост.

Колку што сте поблиску до некого, толку појасна ќе ви биде промената

Иако некои ќе ве поддржат во тоа и ќе ве пофалат, има и такви на кои ќе им пречи вашата промена. Зошто? Ако земеме, на пример, дека вашата промена се однесува на воспоставување на некои нови граници во вашиот живот, оние на кои тие не им одговараат, ќе се бунат против нив. Ако станува збор за луѓе кои генерално се грижат за вас, ви посакуваат добро и разбираат дека вашата промена е добра за вас, се грижат да останете еден до друг во животот, тие сигурно ќе се прилагодат на новите промени. Од друга страна, ако некој не сака да направи каква било промена во себе или ако смета дека не постои граница меѓу вас, ќе се оддалечите.

Промената понекогаш ги отстранува луѓето од нашите животи, но дава простор и за некои нови

Важно е да запомнете дека вие и само вие знаете низ што поминавте за да направите разлика. Затоа, важно е да ја признаете промената, да ја прифатите и да му честитате на вашето малечко.

Верувањето дека секој може да се промени често доведува до создавање на многу нездрави врски. Фактот дека некој можеби има (или нема) т.н. вештина за промена, не значи дека ќе ја искористи. Или, фактот дека едната страна го гледа потенцијалот, не значи дека другата ќе го види и ќе го искористи својот потенцијал. И понекогаш, човечки е гледаме што, всушност, не постои. Ние имаме право да се менуваме и право да не се менуваме. Последиците што произлегуваат од донесувањето на една или друга одлука се нешто друго.

Генерално, порано или подоцна, сите луѓе сфаќаат дека врските се менуваат во текот на животот и со текот на времето е полесно да ги оставиме старите и да дозволиме нови. Сепак, постојат и оние врски во коишто остануваме од различни причини. Една од главните причини е поради тоа што не сакаме да се прекине контактот, иако ни е јасно дека природата на врската е нездрава. Овие врски можат да бидат со нашите родители, сопружници, деца, шеф…

Ако сте во една од таквите врски и сте работеле многу на себе, научивте многу, но другата страна не прави никакви промени за врската да биде подобра, а вие не сакате или не можете да престанете да комуницирате со таа личност, постои нешто што може да направите.

  • Прв чекор: Запишете ги сите ваши очекувања од нив на лист хартија.
  • Втор чекор: Земете молив и подвлечете ги сите тие очекувања.

Очекувања што најчесто ги слушаме од луѓето:

  • Очекување да ја признаете промената и да бидете водени од неа.
  • Очекување дека вашиот пример ќе ги охрабри да се променат.
  • Очекување дека со текот на времето ќе сфатат дека биле неправедни кон вас.
  • Очекување дека ќе добиете извинување за некои од нивните постапки.
  • Очекување дека ќе престанат со навреди / понижувања / пасивна агресија итн.
  • Очекување дека ќе знаат да го ценат она што е направено за нив.
  • Очекување ___________________________________ (продолжете да пишувате свое).

Кога ќе ги пречекорите сите ваши очекувања, она што е сè уште многу важно е јасно да си дефинирате што е тоа што ве предизвикува најмногу во контактот со нив.

Ако знаете што е предизвикувачко, може да се подготвите подобро како ќе постапите во тие ситуации. Ако претходно сте ја сфатиле психолошката и емоционалната природа на вашата врска, тогаш со текот на времето сигурно ви стана јасно дека секое очекување е штетно за вас, речиси самоповредувачко. Само апсолутното прифаќање на реалноста може да ви овозможи да останете во тие врски без тоа да ве враќа во емоционални и во психолошки вртлози. Секогаш имајте ги на ум вашите граници и не отстапувајте од нив. На пример, ако сте одлучиле да поминете еден час со нив бидејќи претходната практика покажала дека можете да издржите толку многу, тогаш не отстапувајте од тоа, дури и во ситуации кога се чини дека сè е во ред, дека комуникацијата е на вистинскиот пат.

И, конечно, запомнете: Вие имате право на вашата промена, на вашиот животен пат, за ваш личен напредок.

error: Content is protected !!