Научете ги децата да ви кажуваат што им се случува, тоа е клучот во воспитување

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Научете ги децата да ви кажуваат што им се случува, тоа е клучот во воспитување.

Раскажување приказни на децата, но и охрабрување да бидат сами раскажувачи – значително влијае на развојот на нивната личност во позитивен контекст.

Малите деца на тој начин стануваат покреативни, имагинативни, толерантни, снаодливи …

– Животот е одлична приказна, и колку повеќе разбирате приказни и учите на начини на кои можете да ги раскажувате, толку подобро можете да го разберете животот и да направите поумни избори.

Истражувањата покажуваат дека секој пат кога ќе му кажете на детето бајка, приказна, песна, вистински настан или уште подобро нека бидат толкувачи на иста содржина, хоризонтите на малите суштества се шират и тие успеваат да го видат светот од перспектива на зрело лице. Станува полигон за зајакнување на умот.

Развијте ја нивната навика

Пожелно е да им развиета навика да ви кажуват нешто што прочитале на патот, не очекувајќи да го кажат напамет, туку со помош на имагинацијата. Охрабрете ги да ги изразат емоциите што ги развиле додека читаат одредена содржина и помогнете им да ги пронајдат вистинските зборови за нив, бидејќи тоа е одлична вежба за изразување и збогатување на вокабуларот.

Сепак, важно е децата да не го разбираат ова како обврска, туку како забава, релаксација, ритуал пред спиење. Друга корисна препорака е да го охрабрите вашето дете што почесто да ги раскажува настаните во кои тој бил учесник, дури и ако станува збор за навидум банална работа.

Тие треба да ви зборуваат пред спиење, секојдневно

Психолозите велат дека сè е подеднакво одлично за нив, па затоа родителите не треба да ги прекинуваат ако со ентузијазам им кажат како, на пример, постигнале гол на натпревар со нивниот најдобар пријател. Кога ќе забележите дека некој внимателно ги слуша додека зборуваат, тие автоматски стануваат поимагинативни, повеќе се вклучени во приказната, додаваат детали во описите и затоа го придвижуваат мозокот да работи понапорно.

Студиите исто така покажуваат дека раскажувањето влијае врз развојот на меморијата кај децата, а во исто време помага во  ослободувањето на анксиозноста, што е добра основа за идните јавни настапи – од рецитации на училиште до водечки и актерски претстави.

error: Content is protected !!