Научниците тврдат дека начинот на породување влијае врз интелигенцијата на бебето

Слични

Сподели

Научниците тврдат дека начинот на породување влијае врз интелигенцијата на бебето

Бебињата родени на природен начин имаат повисок коефициент на интелигенција од оние родени со царски рез, во „наметнатото“ време.

Бебињата родени на природен начин имаат повисок коефициент на интелигенција од оние родени со царски рез во „наметнатото“ време, тврдат научниците од Јеил. Причината за тоа е протеинот UCP 2, кој влијае на интелигенцијата, а неговото ниво е повисоко во мозокот на децата родени по природен пат или децата родени со царски рез ако раѓањето започнало природно. Краткорочната и долгорочната меморија на детето, подоцна личност, зависи од овој протеин, кој е клучен за нивото на интелигенција.

Овие резултати се многу важни затоа што во последната деценија породувањето со царски рез беше позачестено, но не од здравствени причини. Многу мајки ја гледаа оваа операција како можност да се утврди датумот и времето на раѓање на нивните деца. Гинеколозите, генерално, тврдат дека кога бремената жена ќе влезе во деветтиот месец, не е важно кога таа ќе се породи и може закаже царски рез по сопствена дискреција или по желба на идната мајка. Сепак, научниците докажаа дека ова има негативно влијание врз интелигенцијата и дека, доколку нема здравствени причини, секогаш треба да се чека природна работа.

error: Content is protected !!