Науката докажа: Слушањето на Моцарт спречува напад на болест од која страдаат околу 70.000 луѓе

Слични

Љубителите на лалиња се едни од најголемите патници

Љубителите на лалиња се едни од најголемите патници. Секој цвет...

Дали знаете дека постојат здрави пороци?

Дали знаете дека постојат здрави пороци? Иако пороците се претежно...

„Минијатурна Помпеја“ откриена под некогашно кино во Верона

„Минијатурна Помпеја“ откриена под некогашно кино во Верона. Античка римска...

Сподели

Науката докажа: Слушањето на Моцарт спречува напад на болест од кои страдаат околу 70.000 луѓе.

Сепак, оваа симфонија на Хајдн има сосема поинаков ефект.

Европската академија за неврологија дојде до заклучок дека слушањето музика на познатиот композитор Волфганг Амадеус Моцарт може да спречи епилептични напади .

Тим предводен од чешки научници од Универзитетот Масарик во Брно и Универзитетската болница Сент Ана откри дека можноста за испуштање на епилептиформ е намалена за 32 проценти кај пациентите кои слушаат „Соната за две пијана К448“.

Запознавањето со делата на Моцарт „може да биде форма на третман за спречување на епилептични напади“, предложи овој тим, откако користеа интрацеребрални електроди кои беа всадени во мозокот на пациентите кои страдаа од оваа болест, пред операцијата, со цел да се измери влијанието на музиката врз нивниот мозок.

Иван Ректор, невролог кој го водеше истражувањето, забележа „голема разлика помеѓу ефектите произведени од соната на Моцарт K448 и симфонијата бр.94 на Хајдн“. Се покажа дека работата на Хајдн ја зголеми можноста за епилептиформно празнење за цели 45 проценти.

Во последниве години, научниците изнесоа разни хипотези за „ефектот Моцарт“ и веројатноста дека музиката напишана во 18 век може да ја подобри мозочната активност и да го стимулира лачењето на допамин, „хормонот на среќата“, кој ги намалува епилептичните напади.

error: Content is protected !!