Не се сите исти: Карактерот на ДЕВИЦА зависи од датумот на раѓање

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Не се сите исти: Карактерот на ДЕВИЦА зависи од датумот на раѓање.

Девица. Обично воздивнувате откако размислувате за нив и може да биде затоа што многу ве нервираат, но и затоа што многу ги сакате.

Девиците се такви, искрени, посветени и тврдоглави, но неодоливи и неопходни и невозможно е да се избега од нивната харизма. Особено кога знаете дека ќе возвратат двојно повеќе за најмало внимание и тоа е се што сакаат во животот. Сите ние сакаме некоја Девица. Која е вашата?

ДЕВИЦА И ДЕКЕДАТА (23.8 – 2.9)

Меркур

Девиците од првата декада добро се сложуваат со зборови во секоја форма. Затоа, многу писатели, новинари и наставници се родени во оваа деценија. Оваа Девица не сака одложувања, импулсивност и неред. Сепак, иако педантна, со висока интелигенција и ум, Девицата дели фреквенција со Риби и скита бескрајно. Можеби е тешко за луѓето да стигнат до нив, но нивното трпение, сигурност и толеранција се паметат до крајот на животот. Не ја изоставуваат и нивната интуиција што ја имаат која е толку силна што можат да ги предвидат исходите од различни ситуации.

И покрај вродената претпазливост, тие се многу прилагодливи и храбри за авантури, но сепак претпочитаат испробани патеки. Ја градат својата самодоверба со многу скромност и често не гледаат колку нивната одлучност, топлина и разбирање ги тера луѓето да се за вљубат во нив. Тие се толку вредни што понекогаш се грижат за своите најблиски и се толку искрени што е премногу тешко да им се спротивставите. Тие се чувствителни, сензуални и заводливи, тактични и целосно посветени на се што прават.

Тие претставуваат идеални партнери.

Сепак, големата рационалност на Девицата од првата декада е нејзиниот благослов, но и проклетство, бидејќи со аналитички пристап, тие се спречуваат да се забавуваат во овој несовршен свет. Исто така, понекогаш тие се многу негативни и нетолерантни. Во такви моменти, нивната љубов кон традицијата ги наведува да бидат поробени од разни ситни ритуали и целосно да се затворат во својот свет. Мораат да внимаваат на својот мал трол кој кај нив буди потреба за детали. Треба да шират познанство и често да излегуваат од зоната на удобност.

Можеби поради воздржаната амбиција и прекумерната скромност, списокот на познати луѓе од овој циклус е краток. Тука е Обри Бердсли, голем портретист на ликовната уметност, Теодор Драјсер, чија внимателна конструкција на сцената е типична за девица  од првата декада, Леонард Бернштајн, брилијантен композитор и диригент и голем гениј, поет, филозоф, драматург, наратор и ботаничар – Јохан фон Гете.

Девица II Декада (3.9. – 12.9)

Сатурн

Девиците од втората декада потпаѓаат под влијание на Сатурн, кој е природен владетел на Јарец, а Јарецот е сопственик на десеттата деловна куќа. Девиците од втората деценија се повеќе од вредни и сакаат признание за нивната работа. Нивниот приватен живот често пати страда поради кариерата, бидејќи е сосема природно да подредат се на работа. Тоа чувство на одговорност ги обележува сите сфери на нивниот живот. Тие гледаат на се што пристапуваат методично и планирано. Тие бараат помош само кога ги испробале сите други опции.

Тие сакаат работа со ред и дисциплина и точност. Тие се емотивни, чувствителни и лојални, но и многу сомничави, па понекогаш прават изненадувачки потези за да ги тестираат своите партнери. Осаменоста никогаш не им била тешка, всушност тие честопати треба да се одморат од луѓето. Тие се секогаш тука за да утешат и помогнат, иако никогаш не бараат помош сами. Исто така, иако се најголемите интроверти, тие се многу забавни и имаат саркастичен хумор,но никогаш каустично. Исто така, има нешто детско во нив и тие честопати вистински уживаат во светот на науката.

Меѓутоа, иако никој не може да ги измами, кога работите ќе тргнат наопаку, тие стануваат многу одмазднички и даваат подмолни удари. Во лоши фази, им е тешко да станат од кревет и да се откажат од се. Тешко простуваат. Честопати влегуваат во специфични врски и избираат необични партнери кои, за жал, честопати излегуваат токсични за нив, но остануваат со нив од чувство на вина или одговорност што самите си ги наметнале. Тие треба да ги контролираат своите емоции и да ја развијат својата интуиција и самодоверба.

Во втората декада на Девицата наоѓаме многу привлечни поединци, дека листата на познати личности не заостанува зад другите славни личности. Пример за таква виталност е книжевниот гигант Лав Толстој. Многумина од втората деценија длабоко го доживуваат човечкото страдање. Токму ова сочувство им помогна на големите комични актери – Питер Селерс и Сид Цезар – да ги толкуваат детално слабостите на нивните современици. Во овој циклус е роден и Дејвид Сибри – писател и психолог кој се занимава со проблемите на индивидуалноста на човечкото суштество.

Девица III Декада (14.9. – 22.9)

Венера

Луѓето родени во оваа декада се повеќе разноврсни од другите Девици благодарение на Венера која е нивниот владетел. Оваа Венера има карактеристики на Бик, затоа Девиците од третата декада се многу чувствителни, но и тврдоглави и упорни. Ништо не е премногу тешко или сложено за нив и водат продуктивен, успешен живот. Тие се многу заинтересирани за уметност и се чувствуваат убаво во уметничка средина. Тие ја сакаат рутината и ја вршат својата работа вредно, темелно и во тишина. Тие никогаш не ги вознемируваат другите и ретко бараат помош.

Префинетиот вкус за убавина најчесто може да се види во нивниот вредно украсен дом. Изгледаат стабилни и весели во општеството и луѓето се многу среќни што им пристапуваат. Покрај тоа, тие сакаат да се грижат за другите и да дејствуваат заштитно. Тие само бараат од луѓето да бидат она што се и ги прифаќаат како такви. Нивниот оптимизам произлегува од тоа што се експерти за надминување на пречките.Сакаат да се облекуваат убаво и обично се многу згодни. Уживаат да талкаат, но секогаш се враќаат на земјата.

Меѓутоа, ако има Девици кои се грижат во сон, тоа се овие Девици. Тие се скептични и имаат силна интуиција што им пречи или честопати ја игнорираат, па се доведуваат во ситуации кога непотребно ги губат нервите. Тие се резервирани, имаат префинет вкус, така што во лоши фази знаат да дискриминираат безмилосно. Исто така, тие се одлични материјалисти и им се важни само нештата што физички можат да ги почувствуваат. Овие Девици се срамежливи и повлечени и им треба многу време да се отворат, но тие се многу спремни да ги критикуваат туѓите ставови.

Речиси двојно повеќе познати личности се појавуваат во овој циклус отколку во изминатите децении. Ова се паметни луѓе кои многу често стануваат славни, но и моќни. Во овој циклус, познатите личности започнуваат со писателите Х.Г. Велс, Џон Ноулс, Вилијам Голдинг и Кен Кеси. Меѓу актерите има Питер Фолк и заносната Ен Банкрофт, Грета Гарбо, Софија Лорен и Лорен Бакол. Исто така, на листата се кореографот Агнес де Мил, англискиот писател, критичар и прв англиски лексикограф Семјуел Џонсон, чие име го носи целата книжевна ера и д -р Елсворт Хантингтон од Универзитетот Јеил, автор на Сезона на раѓање, човек кој прв го докажа значењето на датумот.

error: Content is protected !!