Недела некогаш изгледаше вака : Зошто го „загубивме“ најубавиот ден на светот ?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Недела некогаш изгледаше вака : Зошто го „загубивме“ најубавиот ден на светот ?

Да, крајно време е да се вратиме во недела. Ако не го сториме тоа наскоро, никогаш повеќе нема да ја видиме.

„Што се случи со неделата?

Вчера ја барав цел ден и никаде не ја најдов. Некогаш, се сеќавам, секоја недела беше празник, се носеше бела кошула и беше ден за бањање. Во недела одевме на семејни ручеци, по што сите дремеа, се расфрлаа низ станот како заглавени китови, а само мирисот на црно кафе ќе не разбудеше од таа бајка.

Станавме полека, внимателно, ништо не смееше да биде брзо и нагло. Неделата беше ден на бавноста, ден на мрзеливост, ден поминат како ништо да не му претходело или како ништо да немало да се случи после тоа.

„Недела – ден без иднина“. Најубавиот опис на неделата за мене. Оние другите недели, како што беше порано, а не како што е сега и како што беше кога излегов од куќата вчера.

Некогаш немаше продавници во недела. Всушност, леб, млеко и колачи можеше да се купат во некои продавници до десет, а киосците за печатење исто така беа отворени до десет. Сè друго беше затворено и се уживаше во неделниот мир.

Луѓето одеа на пазар во саботата. Тоа беше вистинскиот ден да се купат пиперки, лубеници и крем. Во недела, луѓето одеа на пазар само во случај нешто да ги спречи во саботата. На крајот на краиштата, неделната понуда на пазарот обезбеди бледа слика во споредба со изобилството во саботата.

Неделата беше денот за патувањето. Се искачивме на најблиската полјана како да го освоиме Монт Еверест, а потоа трчавме по удолницата сè додека не се уморивме. Потоа вадевме мафини намачкани со путер, тврдо варени јајца, парчиња сирење „Зденка“ и црвени јаболка.

Во неделата, пладневниот мир во дворот траеше подолго. Не игравме фудбал, не ја погодивме топката во ѕидот. Ние молчевме дури и додека игравме соди. Дури подоцна во попладневните часови, кога самракот веќе се прикрадуваше преку небото, почнавме да зборуваме погласно и послободно, иако и тогаш нашиот глас не одекнуваше како во другите денови.

Неделата беше бавен ден. Ден на обновување. Денот кога лажиците со супа талкаа низ целиот град напладне, кога улиците беа празни, а градските сообраќајни возила беа празни.

„Недела – ден без иднина“.

Ден кога минатото беше заборавено и не се размислуваше за иднината. Минатото беше напорна сабота, што требаше да се заборави што побргу; иднината дојде со понеделник, страшен ден, што означи почеток на нова монотона работна недела.

Неделата беше како рајска градина, ден помеѓу реалноста и соништата. Ден кога сè можеше да започне и ништо не мораше да заврши. Чардакот не е ниту на небото ниту на земјата.

Меѓутоа, кога излегов вчера, помислив дека е четврток, или петок, или кој било ден. Само не недела. Имено, сите продавници беа отворени: самопослуга, дури и аптека.Само банката не работеше. Сепак, тоа не го очекувам од банката, бидејќи банките насекаде работат помалку од сите други. Ако банките започнат да работат во недела, тоа ќе биде знак дека светот наскоро ќе пропадне. (Нека пропадне, не е штета).

Потоа почнав да ја барам неделата. Peирнав во разни згради, одев покрај реката, ги прашував луѓето што чекаа на автобуската станица, потоа момчињата и девојчињата со слушалки, но никој не знаеше како да ми одговори. Тие кренаа раменици и ме погледнаа со погледи што покажаа дека не разбираат што ги прашувам, како неделата да е заборавен и мртов јазик, разбирлив само за некои лингвисти и археолози.

Порано беше убава недела

Спиевме подолго наутро, појадувавме подоцна и на сите им беше дозволено да одложуваат колку што сакаат. Во недела одеа на фудбалски натпревари, потоа на прошетки покрај реката, а потоа, пред крајот на денот, палачинки со се порачаа чоколадо и ореви. Вечерта пролази преку небото, но никој не обрна внимание на тоа бидејќи знаевме дека неделата е поинаков ден од сите денови и дека, всушност, никогаш не завршува.

Но, тогаш нешто се случи и неделата ја снема. Без оглед што направивме, колку и да се трудевме, не можевме да ја најдеме. Таа се скри некаде, навредена и заплашена од можноста некој да ја принуди да го смени името. Имено, ако името на неделата потекнува од зборот „не постапувај“, и секој на тој ден се однесува како да е некој ден и не ги прекинува своите активности, тогаш неделата не е недела и со право избегала.

Отиде некаде каде сè уште се почитува едноставното учење: работи шест дена, а седмиот ден одмарај, читај книги, пишувај песни, оди во природа, биди нешто друго, нешто поразлично од тоа што си за другите шест дена. Бидете поинакви тој ден, така што другите денови секогаш ќе бидат исти. Забавете го темпото. Пронајдете бавна песна и слушајте ја цел ден. Уживајте во бавноста.

Кажете: „Јас сум бавен, признавам, но ако бев побрз, не би знаел дека постојам“.

Да, крајно време е да се вратиме во недела. Ако не го сториме тоа наскоро, никогаш повеќе нема да ја видиме. А животот без една недела, односно животот без слободен ден повеќе не е живот, туку мрачна вртелешка што запира само еднаш – кога за сите е доцна “.

error: Content is protected !!