Неодоливи Колачи Без Печење И БЕЗ ГЛУТЕН !

Слични

Сподели

Сè повеќе луѓе се борат со алергии од храната што содржи глутен, а фабрички произведената е значително поскапа од обичната храна што содржи глутен. Во таа категорија спаѓаат и  слатките, поради што решивме да споделиме со вас рецепт за многу едноставни колачи без глутен, кои не ни печат. Слатко и вкусно, веганско и без шеќер, совршено задоволство за сите вас кои сте на одредена диета.

ПОТРЕБНО- ЗА ОСНОВАТА:

  • 3 чаши урми без семка
  • 2 чаши бадеми
  • ½ чаши какао во прав
  • 2 лажички маслиново масло
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 1/3 лажица морска сол
  • 1 чаша брусница
  • 1 чаша грубо сецкани ореви
  • 1 лажица вода

Прелив:

  • 1/3 чаша какао во прав
  • 1/3 чаша јаворов сируп
  • 2 лажици стопено масло од кокос
  • сушени ливчиња од роза за украсување (по избор)

ПОДГОТОВКА:

Поставете плех со хартија за печење. Во голема чинија измешајте урми, бадеми, какао во прав, вода, екстракт од ванила, маслиново масло и сол. Истурете ги состојките во плех за печење и  рамномерно распоредете. На добиената смеса наредете ги брусниците и оревите и лесно притиснете ги. Преливот се прави во сад со средна големина со мешање какао во прав, јаворов сируп и кокосово масло. Преливот се додава преку добиената основа и на самиот крај е украсен со исушени ливчиња од роза. Пред сервирање, потребно е да го чувате плехот за печење во фрижидер најмалку 2 часа за да може тортата да се исече.

Пријатно!

error: Content is protected !!