Неповратно и слепо се вљубив во своето дете

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Паднав во стапица во која паѓа секоја мајка. Неповратно и слепо се за вљубив во моето дете.

Имаше четири дена кога ја видов како прави чекори. Лекарот ја сврте, и ги слушаше срцето и белите дробови, потоа повторно ја сврте, како да е животно, а не мое новородено бебе. Потоа ја исправи, ја зграпчи под минијатурните мускули и ја поведе низ подлогата што се менуваше. Сакав да врескам: „Што по ѓаволите правите?! Па, таа има само четири дена! “Наместо тоа, јас само воодушевено гледав пред нејзините нозе. По нејзините стапки.

Од породилното одделение до првиот роденден, имаше многу причини за фасцинација. Дури и кога на другите луѓе им се чинеше дека нема бог знае каква магија. Детето подригнуваше, можете да помислите! Дете само седи, мојата филозофија е силна! Се врти на стомакот и од стомакот кон грбот. Тоа знае како да ги препознае прстите. Тоа се смее кога рекламите започнуваат на телевизија и аплаудира секогаш кога ќе чуе аплауз.

Од чорапи до шорцеви и вселенски костум, па до јакна и патики и на крај, повторно стигнавме до голи нозе. Повторно ги гледам тие чекори од седум милји и како да ги гледам за прв пат. Ги следиме со насмевка нејзините сега несмасни, сега грациозни чекори по подот. Кога ќе ја изгуби рамнотежата, таа мавта со рацете во воздухот. Кога ќе ја изгуби рамнотежата, паѓа. Кога паѓа, станува. Па од почеток.

Ја гледам и и велам на Ему: „Па, таа е маж! Целото суштество! Живот може да се научи од него! “

Се разбира, и јас паднав во стапицата во која паѓа секоја мајка. Се вљубив неповратно и слепо во моето дете.

Понекогаш чувствувам вртоглавица од брзање низ собата. Иако центрифугата во нејзината глава е секогаш посилна: дали јадела сега доволно, дека е толку нервозна, како се испотила вака, што не ја боцкаат овие патики, дека толку многу се смирила, дали знае колку Ја сакам? Денот ми минува во постојана самопроверка и самопрекор: Го пресолував овој зеленчук, беше подолго на сонцето, го облеков премногу, го соблеков рано, не требаше да и давам чоколадо, зошто нека ме поткупи со своите џуџести прегратки? И знам: во нејзините раце се топат заморот, тагата и грижата.

Таа ме научи дека љубовта е најсилниот лепак. Убава хартија, кожа и души. Прилогот е доживотен.

На крајот на денот, секогаш изгледам како неа. Затоа што јас, мамо, сега ти правам непријатни чекори, грациозни чекори сега. Кога ќе ја изгубам рамнотежата, мавтам со рацете во воздухот. Кога ќе ја изгубам рамнотежата, паѓам. Кога ќе паднам, станувам. Па од почеток.

Верувајте ми, никој не е толку за вљубен во тие почетоци како што сум јас. Бидејќи мајките гледаат магија дури и таму каде што се чини дека другите луѓе ја имаат. Сè што треба да сторат е да го погледнат своето дете.

Ја прочитавте приказната на Аска. Легендата вели дека има приказни  чии зборови може да се почувствуваат. Во такви приказни, вежбате животна магија. Таква е приказната на Аска.

error: Content is protected !!