Никогаш нема да бидете среќни во врска додека не сте задоволни сами со себе

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

Во врска, вашиот партнер не треба да прави да се чувствувате непривлечно и несигурно, но тоа не значи дека тој е одговорен за вашата самодоверба.

Ако сте премногу строги кон себе, имате високи критериуми, кои не успевате да ги достигнете, ако сте незадоволни од себе и не ја гледате својата убавина и вашата вредност, вашиот партнер не е ниту виновен, ниту одговорен за тоа.

Тој може да ве „внесе“ со самодоверба и поддршка, но тие ќе траат сè додека тој тоа го стори. Веднаш штом ќе престане, ќе започнете да се сомневате себеси, а веројатно и на вашиот партнер и можете да измислите секакви стравови за да се измачувате.

Вашата несигурност е она што може да го отргне партнерот  – затоа што тој е вашата поддршка, а не тој што ке ве носи цело време. Можеби ќе се запраша како не успева да ве направи среќен и зошто никогаш не сте задоволни и кога ќе се преиспита и ќе открие дека не е на тоа, може да одлучи да ја напушти врската во која му е сте му дале напорна и нереална улога.

Самозадоволството е сакање на самиот себе, а таа љубов е соло патување. Дури и во врска со вистинската личност, која верува во вас, ги препознава и почитува вашите вредности и постојано ви покажува колку ве сака, ќе се чувствувате несигурни ако не го чувствувате тоа за себе.

Кога се чувствувате лошо за себе, треба да ја потсетите вашата сакана личност дека таa нема никаква врска со тоа, всушност – треба прво да се потсетите дека тоа има врска само со вас. На овој начин ќе избегнете бесмислени и исцрпувачки кавги вашата сакана ке го разбере тоа.

Она што треба да го разбере е дека не направила ништо лошо, но и дека нема моќ да влијае на вас, за да се чувствувате подобро. Дека треба да ви обезбеди таков вид поддршка и разбирање, што ќе ви даде простор да се соочите со вашето незадоволство. Саканата личност треба да разбере дека не станува збор за неа и вашата врска, туку само за вас.

Тогаш ќе можете полесно да комуницирате со вашите несигурности и незадоволство, ќе можете да си верувате, наместо да се обидувате да ја поштедите вашата сакана од непријатните чувства што ги носите во себе или што сте ги откриле и сте запознале себеси. Во вистинската врска, треба да имате можност да зборувате за сите чувствителни, длабоки, непријатни и болни работи низ кои поминува секој од вас, бидејќи само така ќе можете да си дадете едни на други вистинска поддршка.

Значи, не можете да бидете среќни и задоволни во вашата врска, бидејќи не сте задоволни од себе. Ве мачи несигурност, љубомора, посесивност, се плашите дека ќе ве напуштат, партнерот не ве сака онолку колку што вие го сакате, дека не сте му потребни толку колку што он на ви е потребен на вас. Сето ова нема никаква врска со вашиот партнер, туку со вас и причините за вашето незадоволство и несигурносто кои мора да ги барате во себе. Исто така, во вас постои лек за несигурност, вие сте спремни, само треба да започнете да работите во ваша користи и на себе. Да се ​​пронајдете и изразите себеси на автентичен начин.

Почнете да го третирате вашето ментално здравје како приоритет, научете да се слушате себе, да истражувате, откривате и прифаќате, да си простувате и да се сакате самите себеси. Додека не го научите тоа, нема да можете да му верувате на вашиот партнер и тој да ве сака и се грижи за вас, без оглед колку пати тоа ке го каже или покаже.

Кога ќе научите да се сакате себеси, кога ќе почнете да се чувствувате добро со себе, да бидете задоволни со себе и вашиот живот, тогаш ќе можете да се опуштите во врската и да прифатите сè што ви дава вашиот партнер, со доверба и благодарност. И ќе можете да возвратите на адекватен начин.

error: Content is protected !!