Никој не е совршен: Како да ги прифатите (незначителните) маани на вашиот партнер?

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

Психолозите често ја нагласуваат важната улога на прифаќање на слабостите на партнерот во остварувањето здрава loveубовна врска. Никој не е совршен и сите имаме свои маани. Сè додека овие недостатоци не ни се закануваат и не се извор на големо незадоволство или несигурност, ние едноставно треба да ги прифатиме.

1. Проверете колку вашиот партнер е сериозен

Честопати нè нервираат некои аспекти на личноста на партнерот кои не се баш премногу важни. Нашата фрустрација тогаш расте, но мора да се запрашаме дали е оправдано во однос на тоа колку навистина се значајни недостатоците на партнерот. Ако вашиот партнер е емоционално сигурен и ги има сите други основни квалитети што ви се многу поважни, тогаш едноставно игнорирајте ги споменатите ситници.

2. Прифатете ги вашите недостатоци

Првиот чекор во прифаќањето на недостатоците на вашиот партнер е да сфатите дека и ние ги имаме. И можеме да го изнервираме нашиот партнер со некои наши навики или карактеристики. Во моментот кога ќе се фокусираме на неговите недостатоци, забораваме дека не сме ниту совршени. Ние секогаш ја гледаме ситуацијата од наша перспектива, но понекогаш е добро да ја гледаме од страната на партнерот, за да можете полесно да го разберете неговото однесување.

3. Сметете зошто одредени партнерски дефицитети

Може да ве потсети на минатите лоши loveубовни искуства и да ги активира старите чувства во вас. Во тој момент вие всушност не реагирате на однесувањето или личноста на вашиот партнер, туку на меморијата и претходните настани, односно луѓето во вашиот живот.

4. Не принудувајте го вашиот партнер да направи незначителна промена

Нормално е да очекувате од вашиот партнер да промени некоја форма на лошо однесување што негативно влијае на вас, него или вашата врска. Ова се големи, важни и значајни промени што можат да ја подобрат aубовната врска. Сепак, не можеме да очекуваме човек да промени сè само заради нас, а особено да не менува некои ситници што воопшто не не загрозуваат, туку само повремено ниодат на нерви. Запомнете дека некои навики или однесувања се резултат на вредностите на вашиот партнер кои можат да бидат различни од вашите. Во тој случај, треба да размислите дали сакате да бидете со личност која не ги споделува вашите вредности или не ви пречи што сте различни во тоа.

error: Content is protected !!