Никола Тесла стана вегетаријанец на 65-годишна возраст, а неговата реченица, која често ја изговараше, може да биде поука за сите

Слични

Љубителите на лалиња се едни од најголемите патници

Љубителите на лалиња се едни од најголемите патници. Секој цвет...

Дали знаете дека постојат здрави пороци?

Дали знаете дека постојат здрави пороци? Иако пороците се претежно...

„Минијатурна Помпеја“ откриена под некогашно кино во Верона

„Минијатурна Помпеја“ откриена под некогашно кино во Верона. Античка римска...

Сподели

Никола Тесла стана вегетаријанец на 65-годишна возраст, а неговата реченица, која често ја изговараше, може да биде поука за сите.

Никола Тесла е најпознат по својот придонес во дизајнирањето на современ систем за напојување со наизменична струја, но има и детали од неговиот живот за кои малку се знае.

Славниот научник водеше многу необичен живот, покрај тоа што беше признат по неговата работа, многу работи се поврзани со Никола Тесла. Спиел само четири часа на ден, но сега е откриено дека јадел само два пати на ден, и дека на 65-годишна возраст станал вегетаријанец.

– Млеко, млечни производи, сирења, што никогаш не недостасуваше и најмногу сакаше да јаде сè друго од растително и животинско потекло. Јадеше јагнешко, особено она што го подготвија готвачите во Америка.

На 65-годишна возраст, поради проблеми со простатата, тој целосно престана да јаде месо и се префрли на вегетаријанска исхрана.

Никола Тесла честопати изговараше една реченица

– Она што го водеше низ животот се млечни производи, мед, малку коњак, или виски, малку вино, но сè во умерени количини. Значи, Никола Тесла јадеше двапати на ден, без разлика дали бил во Смилјан, во Европа, во Америка. И она што Тесла на сите им го кажа – Не се прејадувајте и не брзајте кон оној свет .

error: Content is protected !!