Нутела тирамису кое нема да ве остави рамнодушни

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Оваа едноставно тирамису со нутела кое може да го подготвите за само 10 минути.

Сигурно ќе уживате во секој залак!

Наизменично нанесување на слоеви свеж крем маскарпоне и крем за нугат од слатки ореви му дава на тирамису единствена нота.

Најдоброто нешто во врска со рецептот: правењето трае помалку од 10 минути!

Состојки:

• 8 жолчки

• 200гр шеќер во прав

• 4cl амарето

• 1кг сирење маскарпоне

• 1 чаша еспресо (ладно)

• 1 пакет бисквити

• 50гр какао во прав

• 30гр сецкани лешници

• 200гр Нутела

Подготовка:

1. Изматете ги жолчките со шеќер во прав и амарето во кремот. Потоа промешајте го маскарпонето.

2. Отпорниот сад обложете го со бисквити и премачкајте ги со разладено еспресо.

3. Сега наизменично намачкајте крем маскарпоне и нутела врз бисквитите и измазнете ги. Потоа покријте со друг слој бисквити и премачкајте ги со еспресо. Повторете го овој процес додека не се размачка целиот крем. Важно: завршете со слој крем.

4. Ставете го тирамисуто во фрижидерот неколку часа за да ги впие вкусовите. Но, ако навистина не можете да чекате, можете веднаш да уживате во десертот.

5. Посипете го тирамисуто со какао во прав и лешници пред сервирање.

Уживајте!

error: Content is protected !!