Одбивањето на кумство се смета за голем грев

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Одбивањето на кумство се смета за голем грев.

Да се ​​избере некого за кум е голема одлука, а од друга страна е многу голема одговорност кога некој ќе не избере нас за оваа важна улога.

Кумот порано беше само еден за целото семејство, но денес секое семејство има свој кум. Тој е главниот сведок пред Бога и луѓето на свадбата, крштeва деца и е поврзан со семејството.

За жал, во денешно време првата мисла кога некој ќе не праша дали сакаме да бидеме кум / кума, е дали имаме доволно пари за целосно да ја оправдаме оваа улога во животот на нашите најблиски.

Меѓу нашите луѓе со векови постои „Кумството не се отфрла“, и еве ги последиците што ве чекаат доколку ја одбиете оваа важна улога, според старото народно верување:

Едно од верувањата е дека ако одбиете да бидете кум на свадба, несреќата ќе ве следи низ животот и никогаш нема да ја најдете својата сродна душа, затоа што одбивте да сведочите пред Бога и луѓето за бракот на двајца луѓе.

Некои луѓе веруваат дека покрај несреќата во љубовта, отфрлањето на кумот носи осаменост до крајот на животот, и дека човекот што го одбил кумот нема да има вистински пријател до него.

– Кумот е личност од доверба, обично најдобар пријател. Ако некој што не ви е близок ве покани како кум, логично е дека ќе се двоумите. И затоа е најдобро да се биде искрен.

Друго популарно верување е дека мажот кој одбива да биде кум при крштевањето на детето, никогаш нема да има дете. Со други зборови, тој нема да може сам да има деца и да го прошири своето семејство, бидејќи не е подготвен да преземе една голема духовна обврска.

– Ова се обични суеверија што се кршат со православието. Кумот треба да биде духовен водич за неговиот кум. Да го води низ животот и да биде поддршка. А како може да биде тоа ако тој не сака .

Кумството сега е сосема поинакво отколку порано. Старите кумови беа повеќе почитувани и на некој начин посилни, додека денес овој чин повеќе се гледа низ еден вид материјална призма.

– Лесно може да се случи човек да избере кум според неговата финансиска состојба, со цел да оствари корист за себе во блиска иднина. Па, дури и тоа не е засновано во православието.

error: Content is protected !!