Одлични совети за тоа како да ги одморите очите

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Одлични совети за тоа како да ги одморите очите

Бесконечните часови што ги поминувате на компјутер воопшто не им ласкаат на очите. Сувост, чешање и иритација, главоболка – звучи познато?

За жал, за некои, природата на работата бара од нив да гледаат во екранот цел ден, и тие навистина немаат многу избор. Да не спомнуваме колку напор претставува оваа практика за твоите очи.

Ние ви носиме мали вежби кои значат многу.

Гледање во темнината

Потпрете се на масата и гледајте во темната површина. Ако е ноќ, само погледнете низ прозорецот неколку минути. Ако е ден, затворањето на очите неколку минути исто така ќе помогне.

Гледање лево – десно

Стани или седи исправен. Загледајте се пред вас и без да ја помрднете главата, погледнете налево, потоа надесно. Повторете го ова пет пати во три серии.

Гледање горе – долу

Иста работа како и во претходната вежба, само што овојпат гледате нагоре и надолу. Не двоумете се да се намуртете или спуштите брадата за да го извлечете максимумот од вежбата. И тоа го изведувате во три серии пет пати.

Дијагонално движење на очите

Погледнете право напред. Потоа надолу, а потоа лево. Потоа, движете ги очите дијагонално и погледнете нагоре и надесно. Фокусирајте се на она што го гледате. Повторете ја вежбата пет пати, а потоа погледнете исправено и направете го истиот циклус во друга насока. Повторете ги сите три пати.

Превртување на очите

Седнете исправено и опуштете се. Погледнете лево и полека свртете ги очите во круг во насока на стрелките на часовникот. Направете го тоа пет пати, а потоа пет пати спротивно од стрелките на часовникот. Повторете го целиот циклус три пати.

Фокусирајте се на растојание / близина

Фокусирајте ги очите кон молив или кој било друг предмет во близина. Треба да биде оддалечено 20-30 см од вашите очи. Потоа погледнете нешто далечно. Фокусирајте се на тоа и обидете се да го видите детално. Потоа, повторно погледнете во пенкалото. Променете го фокусот пет пати. Повторете го овој циклус три пати.

Концентрација (прва вежба)

Седнете исправено и погледнете право напред. Фокусирајте се на точката помеѓу веѓите. Концентрирајте се на она што го гледате неколку секунди. Потоа, повторно погледни напред. Променете го овој фокус пет пати. Повторете го циклусот три пати.

Концентрација (втора вежба)

Погледнете право напред. Фокусирајте се на врвот на носот неколку секунди. Потоа, повторно погледни напред. Променете го овој фокус пет пати. Повторете го целиот циклус три пати.

Масажа (прва вежба)

Затворете ги очите. Потоа цврсто исцедете ги две до три секунди. Опуштете ги мускулите околу очите. Затворете ги очите повторно. Повторете десет пати.

Масажа (втора вежба)

Затвори ги очите. Нежно масирајте ги очните капаци со кружни движења. Лесно притиснете, не претерувајте. Направете десет кружни движења, прво во насока на стрелките на часовникот, а потоа спротивно од стрелките на часовникот.

error: Content is protected !!