Ореви- Најдобра превенција од забрзано стареење и извор на витамин Е

Слични

Ослободете се од брчките преку природен пат

Ослободете се од брчките преку природен пат. Брчките се голем...

Сподели

Ореви- Најдобра превенција од забрзано стареење и извор на витамин Е.

Оревите се исклучително здрави бидејќи се богати со есенцијални масни киселини, витамини, особено витамин Е и други важни хранливи материи.

Една студија спроведена во САД врз повеќе од 34,000 жени во доцните 50-ти и раните 60-ти години покажа дека постои тесна врска помеѓу оревите и забавувањето на стареењето. Сите испитаници одговориле на прашања во врска со исхраната, физичкото здравје и меморијата. Дури 16 проценти од нив немале никакви здравствени проблеми, а се покажало дека јаделе во просек по две порции ореви на ден, што е повеќе од доволно за да се зачува здравјето и виталноста на мозокот.

Квалитетната исхрана се состои од сезонско и локално овошје и зеленчук, најдобро органско, домашно месо и јајца, ореви и житни култури …

Бидејќи животот на човекот е продолжен, важно е да се одржи виталноста што е можно подолго, односно здраво да старееме, а клучна точка за здраво стареење е исхраната. Квалитетната диета се состои од сезонско и локално овошје и зеленчук, по можност органско, домашно месо и јајца, ореви и житарки.

Важно е да бидете разновидни и да јадете умерено. Се препорачува да се јадат ореви секој ден, што не само што ќе го намали чувството на глад, туку и ќе го зачува здравјето на мозокот, срцето и крвните садови. Покрај исхраната, важна е и дневната рекреација.

error: Content is protected !!