Home Животен стил Ослободете го умот – отфрлете го она што не можете да го...

Ослободете го умот – отфрлете го она што не можете да го контролирате

0
377
kontrolirate-go-umot

Ослободете го умот – отфрлете го она што не можете да го контролирате.

Кој е вашиот најголем страв во животот? Или, кој е вашиот ноќен хорор, вашиот најстрашен сон, оној што повремено се повторува? Размислете за тоа и ќе откриете дека веројатно станува збор за загуба на контрола. Тоа е длабоко вкоренет страв што го споделувате со остатокот од човечката раса, што носи апокалиптични искуства во своите колективни свесни и несвесни. Луѓето вложуваат огромна количина енергија и време обидувајќи се да го контролираат секој аспект од нивниот живот, да управуваат со нивниот развој и нивното будење.

Но, не можете да изгубите контрола над нешто што воопшто не е под ваша контрола , а кое воопшто не можете да го контролирате.

Не можете да ги контролирате постапките, ставовите, чувствата и искуствата на другите луѓе, на пример, исто како што не можете да ја контролирате промената на денот и ноќта. Светот околу вас има своја динамика и постојано се менува. Не можете да ги контролирате околностите под кои се случува ова, не можете да ги запрете промените, не можете да ги насочите да се одвиваат на начин што ви одговара. Можете само да ја контролирате вашата реакција на нив, вашите ставови – можете да го промените местото во себе, од кога ќе го набудувате и пристапувате кон светот околу вас.

Не можете да контролирате како другите се однесуваат кон вас, но можете да поставите граници и да одлучите кои однесувања нема да ги толерирате.

Можете да одлучите да инвестирате во врска, но не можете да влијаете на друга личност да инвестира исто колку и вие, мора да ризикувате. Можете да одлучите кога и како да ги поставите и примените вашите граници, но не можете да влијаете на другите да ги почитуваат навистина. Не можете да контролирате дали некој ќе се за вљуби во вас, но можете да ја насочите својата љубов кон себе.

Вие не можете да ги контролирате вашите чувства за да не ви се распадне срцето во длабока врска , но може да одлучите да се оддалечите од нездрава врска и да најдете начин за да се излечите

Не можете да контролирате што веќе се случило , но можете да одлучите што понатаму и да спречите повторување на грешките во минатото. Вие не можете да ги контролирате ограничувачките околности, но може да се фокусирате на однесување и развој на навики и активности што ве приближуваат до вашите цели и соништа.

Не можете да го промените бројот на часови на ден , но можете да одлучите како да управувате со вашето време

Како да ги користите тие часови на оптимален начин, да си дадете доволно одмор и да бидете доволно продуктивни.

Не можете да контролирате како другите се однесуваат на социјалните мрежи , но можете да изберете со кого ќе стапите во контакт и со кои комуницирате.

Можете да изберете како ќе се претставите (на социјалните мрежи, како и на интервју за работа), но не можете да контролирате како другите ќе реагираат на вас (дали работодавачот ќе ве избере вас).

Не можете да ги контролирате застрашувачките вести со кои сте преплавени на дневна основа , но може да го ограничите количеството и изворите на информации што ги добивате.

Можете да изберете ваш поглед на светот, да ја проширите својата перспектива, но не можете да влијаете на тоа како другите го доживуваат истиот свет и не можете да ги натерате да ја прошират својата перспектива или да го земат истиот агол на гледање како вас.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!