Оставете ги бадемите да ја отстојат во вода пред да ги консумирате: Причината ќе ве воодушеви

Слични

Главните индикатори дека вашето тело има недостаток на витамини

Главните индикатори дека вашето тело има недостаток на витамини. Постојат...

Се верува дека смоквата е најлековито овошје на светот

Се верува дека смоквата е најлековито овошје на светот. Смоквата...

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук?

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук? Менаџерите за свежина...

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција за спасување живот

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција...

Сподели

Оставете ги бадемите да ја отстојат во вода пред да ги консумирате: Причината ќе ве воодушеви.

Бадемите се едни од најздравите јаткасти плодови, а потопувањето во вода ја зголемува нивната хранлива вредност.

Се препорачува да се јадат по неколку бадеми дневно секој ден бидејќи се исклучително здрави. Сепак, вистинските придобивки од бадемите ќе ги почувствувате само кога ќе ги оставите потопени во вода.

Потопувањето на бадеми во вода ја намалува количината на танини и киселини што се наоѓаат во лушпата на овој плод.

Од влажни бадеми, телото уште подобро ќе ги „апсорбира“ сите нивни хранливи материи, витамини и минерали и ќе ја стимулира активноста на ензимите во организмот, што го подобрува варењето на храната. Дополнителен плус на натопените бадеми е тоа што тие се дури и повкусни од сувите и можат полесно да се користат во бројни рецепти.

Натопените бадеми имаат повеќе витамини од групата Б и ензими слични на липаза отколку сувите бадеми. Бланшираните бадеми се исто така добар извор на калиум, влакна, протеини и здрави масти, додека од друга страна имаат мала количина на заситени масти.

Како правилно да ги потопите бадемите?

Најдобро би било ако бадемите поминаа 24 часа во вода. Ставете околу 250 грама бадеми во сад или тенџере и прелијте ги со топла вода. По 12 часа исцедете ја водата и додадете две лажички сол во бадемите. Потоа пополнете го садот или тенџерето со топла вода и оставете ги бадемите во него уште 12 часа.

Ако не се оддели самостојно, натопените бадеми лесно ќе се олупат.

Можете да користите влажни бадеми една недела, при што тие нема да изгубат ништо од својата хранлива вредност.

Поради поголемата количина на витамин Е, растителни влакна и фолна киселина, бадемите што биле во вода имаат корисен ефект врз варењето, помагаат при дијабетес и хронични заболувања како што се срцеви проблеми и ревматоиден артритис.

Покрај тоа, овие бадеми помагаат во решавање на проблеми со кожата.

Влажните бадеми се исто така одличен сојузник за слабеење, бидејќи нивната богата количина на растителни влакна го намалува чувството на глад, што го намалува внесувањето калории и го поттикнува слабеењето.

error: Content is protected !!