Откриен е нов услов за среќна врска: Покрај почитта, љубовта и посветеноста, ова е исто така важно

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

Откриен е нов услов за среќна врска: Покрај почитта, љубовта и посветеноста, ова е исто така важно.

Ново истражување покажа дека постои уште еден важен фактор што ја прави врската среќна и долготрајна.

Добро познато е мислењето дека сите среќни парови и успешните емотивни врски имаат некои заеднички карактеристики што ги врзуваат заедно.

Предуслови за долгорочна среќа во љубовта досега беа, пред сè, меѓусебно почитување, доверба и посветеност на партнерите.

Постои уште еден важен фактор за среќна врска, а тоа е големото чувство за лична моќ.

Податоците се дадени по интервјуа со 181 двојка, кои во просек поминале осум години заедно и живееле заедно најмалку еден месец.

Испитаниците на возраст од 18 до 71 година одговориле на прашања за различни аспекти на врската, како што е посветеноста, а истражувачите исто така ја пресметале врската на моќта помеѓу партнерите . Еден од авторите на студијата, објасни дека во овој случај, „моќ“ значи влијание врз други луѓе и успешно спротивставување на обидите на другите да влијаат на нивната среќа.

Според оваа студија, најважниот фактор на задоволство во врската, кога станува збор за моќта, не е меѓусебниот однос на силата на партнерот, туку личното ниво на моќ што секоја личност верува дека ја има за себе.

– За да се одржи среќна врска, двајцата партнери мора да имаат можност да донесуваат одлуки за заеднички живот, затоа што во спротивно нема да бидат задоволни . Субјективното чувство на моќ и способност да дејствуваат слободно имаат особено позитивно за квалитетот на врската.

Поранешните студии покажаа дека моќта во минатото ретко била балансирана во односите, а мажите често имале поголемо влијание врз одлуките отколку жените.

Како што општеството се оддалечи од традиционалните родови улоги, динамиката на моќта се промени.

„ Романтичните врски станале порамноправни, особено во западните општества“.

Истражувачите откриле дека мажите сепак имаат поголема позициона моќ во традиционална смисла – тие заработуваат повеќе,  пообразовани се и имаат поголема потреба за донесување одлуки.

Жените сè уште имаат помала моќ од мажите во овој поглед и сè уште постои родова разлика во платите, така што се покажа дека мажите сè уште работат на подобро платени работи. Сепак, истражувачите велат дека овие фактори не се клучни за квалитетот на врската.

– Се чини дека многу жени се позадоволни од врската во која партнерот се чувствува како „главата“ во врската.

error: Content is protected !!