Откриена е Ковид диета: Првата студија откри храна што штити од Корона вирусот!

Слични

Сподели

Откриена е Ковид диета: Првата студија откри храна што штити од Корона вирусот!

Првата студија од ваков тип откри диета што може да ве заштити од добивање на Ковид и други посериозни болести.

Ова значи дека треба да внесувате храна како лосос , каша и гравче , додека треба да избегнувате бел леб, преработено месо и сладолед.

Врска помеѓу ковидот и диетата

Не е изненадувачки што истражувачите од Кралскиот колеџ во Лондон откриле дека здравата храна е поврзана со помал ризик од Ковид.

Тие рекоа дека квалитетна диета го подобрува здравјето на цревата, што пак може да го зајакне имунитетот и потенцијално да ве заштити од Ковид.

Студијата покажа дека луѓето со највисок квалитет на исхрана имаат околу 10 проценти помали шанси да развијат кавијар отколку оние со најнизок квалитет на исхрана.

Тие исто така имаат 40 проценти помала веројатност да се разболат сериозно.

Студијата се заснова на податоци од скоро 600.000 Британци и Американци кои ја користеле апликацијата Студија за симптоми на ZOE Covid.

Соработниците завршија истражување за храната што ја јаделе во февруари 2020 година, непосредно пред да се прогласи Ковид пандемија.

Од 600.000 корисници на апликации, скоро 32.000 на крајот добија корист.

Нивната диета се користеше како начин да се измери ризикот од ковид.

Студии за кафе и пиво

Во меѓувреме, друго истражување објавено во јуни покажа дека шолја кафе на ден може да заштити од вирусот.

Исто така, се смета дека антиоксидантните и антиинфламаторните соединенија во пивото посредуваат во ризикот од развој на симптоми, велат истражувачите.

error: Content is protected !!