ОТКРИЕНА ТАЈНАТА НА КРАЛОТ АЛЕКСАНДАР КАРАЃОРЃЕВИЌ

Слични

Планинскиот велосипедизам ја става Македонија на светската мапа на организатори на UCI трки

Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во нашата држава...

Кога ќе се родиш на ист ден со големиот Моцарт!

Да, насловот кажува сè, за оние што веруваат во...

Сподели

Првиот југословенски крал Александар Караѓорѓевиќ бил тетовиран . Тој носел тетоважа на крунски орел преку сите гради . Многу малку луѓе знаеле за овој детал, а тоа на јавноста и стана познато само неколку децении по смртта на српскиот крал.

Изгледот на орелот на градите на кралот беше сличен на германските хералдички мотиви од пруските благородни грбови. На тетоважата е претставен едноглав орел со широко распространети крилја , со меч во едната канџа, а со шара во другата. Над орелот се наоѓала круна налик на онаа на Светото Римско Царство.

tetovaza na kralot

Исто како што не беше познато дека постои тетоважа, така со сигурност не се знае која е нејзината симболика, ниту мотивот на кралот да направи тетоважа низ неговите гради.

Сепак, тоа не беше реткост меѓу владетелите од тоа време. Тетоважа имал и царот Николај Романов. Изборот на симболи е невообичаен, особено ако имаме предвид дека токму српскиот крал ја водеше победничката војна што го означи крајот на Германската империја, чиј симбол беше ова. Затоа, историчарите се согласуваат, тетоважата е создадена или пред Првата светска војна, во помладите денови на кралот, или после тоа, но како дел од неговата венчавка со кралицата Марија, романска принцеза од домот Хоенцолерн-Сигмаринген.

kralj-tetovaza

Орелот е антички симбол на моќ: тој ги отсликува и Зевс и Јупитер, а во христијанството е симбол на Јован Богослов.

error: Content is protected !!