ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

Откријте дали вашето дете доволно расте и колку ќе порасне?

Откријте дали вашето дете доволно расте и колку ќе порасне?

Растот и развојот на децата се следат на систематски прегледи од првиот месец до нивното започнување со училиште, а на родителите им се препорачува да го следат растот на децата користејќи мапи за раст.

За следење на растот на деца на возраст од 0-5 години, од 2006 година се користат нови стандарди за раст на Светската здравствена организација (СЗО), кои беа усвоени во нашата земја како официјални во 2009 година, според веб-страницата Бременост и здравје.

Календар за следење на растот

  • Прво мерење при раѓање;
  • Во првата година на возраст од 1, 3, 6, 9 и 12 месеци;
  • Во втората година на возраст од 18 и 24 месеци;
  • Од трета до седма година еднаш годишно
  • Од 8-та до 12-та година за време на редовните систематски прегледи.

Измерените вредности се споредуваат со препорачаните стандарди за раст на графиконот за раст, односно соодветните табели, и се споредуваат со вредностите измерени за време на претходните прегледи. Децата кои имаат нормална висина, но со висина на телото близу до долната граница на нормалата треба да се мерат почесто, и нужно еднаш годишно.

Нови стандарди за раст на децата

Нови стандарди за раст на СЗО се користат за следење на растот на деца на возраст од 0-5 години. Новите стандарди се користат од 2006 година, а кај нас тие беа усвоени како официјални во 2009 година. Графиконите (графиконите) и табелите за деца од двата пола се изразени во з-резултат (стандарден резултат на отстапување) или како перцентили.

Овие кривини / табели всушност ја покажуваат статистичката распределба на одредена карактеристика / во овој случај висината, тежината, обемот на главата… / на деца од одредена возраст и пол. 50-тиот перцентил значи аритметичка средина – повеќето деца ќе ги имаат овие вредности. Вредностите под 3-тиот перцентил (-2 СД) или над 95-от перцентил (+2 СД) се сметаат за патолошки.

З-резултатот ја покажува големината на отстапувањето од нормалното: сите деца чија висина е под просекот имаат негативен резултат, а сите деца чија висина е над просекот имаат позитивен резултат. Истото важи и за другите антропометриски индикатори.

Мапи за раст

На родителите им се препорачува да го следат растот на децата со помош на мапи за раст, односно графикони на кои се дадени стандардните вредности на индикаторите за раст кај момчињата и девојчињата. На тој начин, родителите ќе можат да го следат развојот на нивното дете. За правилно користење на овие графикони и избегнување на непотребна грижа и погрешно толкување, пожелно е родителите да ги знаат основните карактеристики на растот на нивните деца и карактеристиките на специфичната возраст на нивното дете. Се разбира, сите сомнежи и нејаснотии може да се отстранат по консултација со педијатар.

За да се следи растот на детето, особено ако висината е со пониски перцентили или растот е нешто побавен од очекуваното, корисно е да се пресмета целната висина на детето.

ЦЕЛНА ВИСИНА е очекуваната висина што човекот ќе ја достигне по завршувањето на растот. Се пресметува врз основа на полот на детето и висината на родителите.

Момчиња

висина на мајката (см) + висина на таткото (см) + 6,5 (см) / поделена со 2

ДЕВОЈКИ

висина на мајката (см) + висина на таткото (см) -6,5 (см) / поделена со 2
Графикони и табели на антропометриски индикатори за сите возрасти за деца од двата пола се достапни на http://www.who.int/childgrowth/en каде SD укажува на стандардно отстапување.

За споредба на соматскиот раст на децата, многу земји имаат поставено свои стандарди, т.н. криви на раст за деца. Постојат посебни кривини на раст за машки и женски деца, за деца до 36 месеци и по тој период и табели со перцентили на обемот на главата.

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!