Ова е причината зошто паровите кои се заедно подолго време почнуваат да звучат слично и личат едни на други!

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

Ова е причината зошто паровите кои се заедно подолго време почнуваат да звучат слично и личат едни на други!

Да се ​​биде во долгорочна врска со некого го менува погледот кон светот. Исто така, долгата врска ве менува.

Но, што е најважно, блиските долгорочни врски можат да поттикнат сосема поинаков начин на размислување и однесување. На кратко, нешто што Волф Шенк, автор на ‘Powers of Two’  го нарече „поседување на заеднички ум“.

Како работи?

Психолозите ги проучувале луѓето во долги врски подолг временски период и го откриле следново:

Вие и вашиот партнер го развивате вашиот личен приватен јазик

Дали некогаш сте добиле СМС-порака од вашата подобра половина што не кажува апсолутно ништо, но сепак носи одредено значење што навистина не можете да го објасните до крај?

Дека вашиот личен јазик е еден од првите знаци што сте ги синхронизирале, пишува Шенк во својата книга. Овој таен јазик служи за постигнување на две работи: помага да ја продлабочите вашата врска – романтична и платонска – и воспоставува уникатен идентитет што двајцата го делите.

Приватниот јазик може да вклучува сè. Таа исто така открила дека колку почесто паровите користат тајни изрази или зборови, толку се посреќни заедно.

Престанувате со автоцензура

Начинот на кој разговараме со странци, познаници, па дури и блиски пријатели е значително различен од начинот на кој разговараме со нашиот партнер.

Кога сме со другите, ја вклучуваме таа посебна цензура, односно се обидуваме да ги задоволиме другите прилагодувајќи го нашето однесување кон нивните очекувања.

Но, кога сме со интимен партнер, се откажуваме од ваквите модели на однесување и зборуваме течно и природно. Со други зборови, ние престануваме постојано да проверуваме што и како зборуваме и генерално комуницираме поотворено.

Многу парови Шенк зборуваше за да го направат токму тоа. Исто како и повеќето луѓе, јас сум малку претпазлив пред да им ги соопштам на своите други интимни мисли“. Но, откако неколку години работеше со неговиот научен партнер Амос Тверски, тој забележа дека претпазливоста целосно исчезна.

Почнувате да личите едни на други

Паровите често ги користат истите мускули, така што со текот на времето, тие почнуваат да личат едни на други. Оваа координација на движењата не е случајна. Во психологијата, ова се нарекува „споделување на структурата на координација“ што вклучува заемно усогласување на нашите ставови и движења на телото и начинот на зборување.

Почнувате да звучите слично

Покрај фактот дека паровите развиваат свој посебен вокабулар, по некое време тие почнуваат да развиваат посебен ритам и синтаксичка структура на говорот.

Ова е делумно резултат на феноменот наречен „емоционална зараза“ во психологијата. Во суштина, кога две лица поминуваат доволно време заедно, тие ги усогласуваат своите говорни обрасци едни со други. Ние го имитираме акцентот на другата личност, должината на паузата помеѓу зборовите и речениците и слично.

Постојат некои докази кои сугерираат дека овие промени во говорот може да бидат дури и показател за тоа колку еден пар ќе остане во врска.

Студија од 2010 година исто така ги проучувала текстуалните пораки на паровите и открила дека кога луѓето користат слични зборови и структура на реченици во пораките, најверојатно ќе останат заедно.

Користите многу внатрешни шеги што на другите не им се смешни

Истражувањата покажуваат дека паровите честопати ги имитираат движењата на едни со други, поради проверките тие почнуваат да личат едни на други, бидејќи споделуваат заедничко знаење познато само за нив. Овие инсајдерски информации за вашите споделени спомени и искуства поттикнуваат многу специфични гестови и пози на зборовите што ги користите кога сте заедно.

Луѓето би имале слично или исто гледиште ако и двајцата слушнале иста информација пред нивниот разговор.

error: Content is protected !!