Ова се четирите фази од животот според познатиот психолог Карл Јунг

Слични

Најскапата чанта на светот е купена за неверојатни 380.000 долари!

Чанта која е поскапа од куќа и автомобил Жените лудуваа...

Болест на 21 век: Премногу слободно време создава проблеми

Болест на 21 век: Премногу слободно време создава проблеми. Современото...

Три ГРЕШКИ што ги правиме кога станува збор за ПОЈАДОК

Три ГРЕШКИ што ги правиме кога станува збор за...

Дали знаете што е gaslighting?

Дали знаете што е gaslighting? Gaslighting е форма на емоционална...

Сподели

Ова се четирите фази од животот според познатиот психолог Карл Јунг.

Карл Јунг е швајцарски психолог и психијатар, инаку основач на аналитичката психологија, тој изнесе теза за четирите фази на животот, низ кои поминува секој човек. Се работи за тоа кои сме ние како луѓе и што не мотивира. Тие не се однесуваат на возраста и достигнувањата во животот, и тие фази можат да се менуваат во текот на животот.

Ви пренесуваме кои се четирите фази од животот според Јунг.

1. Спортист

Фазата на спортист е времето на животот кога најмногу размислуваме за себе. Исто така, постојат луѓе кои никогаш не излегле од оваа фаза, како и оние кои постојано се враќаат во неа, и која од сите четири јунгиски фази е најмалку зрела.

Нејзината главна карактеристика е опсесијата со физичкиот изглед. Ако сакате да ја видите оваа фаза во живо, само погледнете како тинејџерите минуваат покрај огледалото. Фазата на спортист може да биде нарцисоидна и критична, и може да биде комбинација од овие две особини.

2. Борец

По спортистот, животот доаѓа на сцената борецот. Тогаш луѓето преземаат одговорност и добиваат желба да го освојат светот, односно повеќе се насочени кон целта. Одеднаш гледаат на се што сакаат да освојат и постигнат во животот, а суетата од атлетската фаза полека исчезнува.

Карактеристика на фазата на воините се секојдневните борби и грижи што ја означуваат раната зрелост, како што се наоѓање работа, создавање семејство, купување дом. Покрај тоа, фазата на воините е онаа во која луѓето најчесто се враќаат, со цел повторно да се реализираат.

3. Фаза на пресметување

По завршувањето на фазата на воинот, стигнуваме до фазата на пресметување, во која сфаќаме колку малку направивме, односно што направивме за другите и дали можевме да направиме повеќе. Човекот повеќе не е фокусиран на сопствените достигнувања, туку на подобрување на животот на другите.

Оваа фаза често се поврзува со родителството, бидејќи, наместо себе, се фокусираме како да обезбедиме подобар живот за своето дете. Освен родителството, за многумина фазата на пресметување е онаа во која тој остава трага зад себе, нешто што го означи неговото постоење. Тоа е време кога се гледа што е постигнато, како и како може да се оди напред, не само самиот човек, туку и сите околу него.

4. Духовна фаза

Ова е последната фаза од животот, во која човекот станува повеќе од физички и што постигнал, без разлика дали се пари, имот, пријатели или добри дела.

Карактеристиката на духовната фаза е набудување на себеси и својот живот од поинаква перспектива, чувство на надвор од телото, што резултира со тоа да се видиме себеси во вистинско светло.

error: Content is protected !!