Ова се најдобрите слатко-лути пилешки батаци што некогаш сте ги пробале

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Ова се најдобрите слатко-лути пилешки батаци што некогаш сте ги пробале.

Тајната е во маринадата, обидете се и секогаш ќе ги правите.

Состојки

  • 1 кг пилешки батаци
  • прст сол
  • прст бибер
  • прст клчена лута пиперка

За маринада

  • 1 лажица мед
  • 1 лажица сенф
  • 1 дл маслиново масло
  • 0,5 дл домашна ракија
  • шака рузмарин

Како да се подготви

Додадете сол во тапаните, бибер и посипете со лута пиперка по вкус. Во длабок сад измешајте сенф, мед, маслиново масло, рузмарин и ракија. Премачкајте го месото со оваа смеса и оставете го да отстои најмалку еден час, напоменувајќи дека треба да се промешаат барем еднаш за месото да ги апсорбира сите состојки што е можно подобро. Ставете го остареното месо на загреана скара и печете додека не порумени.

error: Content is protected !!