Ова се најдобрите слатко-лути пилешки батаци што некогаш сте ги пробале.
Тајната е во маринадата, обидете се и секогаш ќе ги правите.
Состојки
- 1 кг пилешки батаци
- прст сол
- прст бибер
- прст клчена лута пиперка
За маринада
- 1 лажица мед
- 1 лажица сенф
- 1 дл маслиново масло
- 0,5 дл домашна ракија
- шака рузмарин
Како да се подготви
Додадете сол во тапаните, бибер и посипете со лута пиперка по вкус. Во длабок сад измешајте сенф, мед, маслиново масло, рузмарин и ракија. Премачкајте го месото со оваа смеса и оставете го да отстои најмалку еден час, напоменувајќи дека треба да се промешаат барем еднаш за месото да ги апсорбира сите состојки што е можно подобро. Ставете го остареното месо на загреана скара и печете додека не порумени.