Оваа е најопасната форма на манипулација!

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Оваа е најопасната форма на манипулација!

Како да препознаете ментална манипулација?

Менталната манипулација е најподмолен вид на психолошко насилство – толку подмолно и суптилно што често немаме идеја што ни прави некој. Го забележуваме само крајниот резултат – сомнеж во себе, недостаток на самодоверба.

За жал, кога ќе почнеме да го забележуваме ова, тоа значи дека штетата на нашата психа е веќе нанесена и сè што можеме да сториме во оваа фаза е да се обидеме некако да ги намалиме негативните последици.

Животот честопати не е фер, а понекогаш дури и на најдобрите луѓе може да им се случат лоши работи, а една од најлошите е најопасната техника на манипулација – онаа во која некое лице нè наведува да започнеме да ја доведуваме во прашање нашата сопствена причина. Сепак, можно е да се препознае оваа техника на време и да се започне со одбраната, се разбира, ако знаеме како да го направиме тоа.

Како да го посеете семето на сомнеж?

Оваа техника се нарекува Gaslighting. Во 1938 година, за прв пат беше прикажана претстава наречена Гасна светлина, која беше адаптирана во 1944 година како сценарио за филм. Заплетот на претставата и филмот ја прикажува сопругата која постојано се обидува да ги убеди сопругот и заедничките пријатели дека е луда, а тоа го прави правејќи мали промени во атмосферата дома.

Кога сопругата ќе започне да го забележува сето ова, тојсе обидува да ја убеди дека нејзе и се чини така и дека работите секогаш биле како што ги гледа сега. Жената полека почнува да се сомнева во сопствената причина и нејзината способност да ја согледа реалноста.

Една од најкарактеристичните постапки на сопругот беше тоа што тој ја затемни гасната ламба што гореше во просторијата секогаш кога жената излегуваше од просторијата, а всушност ова доведе до фактот дека ова манипулативно однесување сега се нарекува „осветлување на гас“.

Нашата реалност отсекогаш била и ќе биде субјективна

Во претставата опишана погоре, клучот на сè беше способноста на сопругот многу суптилно да го промени начинот на кој неговата сопруга ја доживеа реалноста. Јасно можеше да види дека откако се врати во собата, ламбата не гореше силно како порано, но нејзиниот сопруг рече дека гореше така само од моментот кога беше вклучена. Зошто го стори тоа? Затоа што тој се обиде да ја натера да се сомнева во перцепцијата на светот околу неа и, соодветно, на здравјето на сопствениот ум.

Ние имаме тенденција да им веруваме на блиските луѓе, и затоа ова е многу подмолна форма на ментално насилство, кое честопати останува целосно незабележано од жртвата, која дури и не сфаќа дека е можно.

За манипулаторот, „осветлувањето со гас“ е едноставно уште еден начин да се добие целосна контрола врз жртвата. Денес, осветлувањето на лесен гас понекогаш се користи дури и во некои телевизиски реклами.

Осветлување во нашите животи

Ситуацијата што ме натера да ја напишам оваа статија беше она што се случи со една од најубавите и најдобрите жени што ги познавав во мојот живот. Таа неодамна раскина со човек кој не ја заслужуваше од самиот почеток.

Се обидов да и објаснам дека секогаш ќе има луѓе во нашите животи кои ќе се обидат да нè спуштат на нивното ниво и дека најдоброто нешто што можеме да го направиме за возврат е да не го дозволиме тоа.

Која реакција е точна?

На кратко, не треба да бидете жртва на манипулативни обиди да ве убедат дека црната е бела и дека на вашите очи не може да им се верува.

error: Content is protected !!