Овие хранливи продукти не треба да ги мешате никако! Ако јадете месо ова во никој случај не смеете да пиете!

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Овие хранливи продукти не треба да ги мешате никако! Ако јадете месо ова во никој случај не смеете да пиете!

Хранливите продукти кои се популарни на нашите простори и често треба да прретставуваат дел од исхраната можат да бидат проблем. Значи, млеко и месо никако не треба да комбинирате.

Древниот римски лекар Целзус кој живеел во првиот век пред новата ера ги советувал своите пациенти да посветат внимание на комбинацијата на различни видови на исхрана.

Постојат хранливи продукти кои треба да ги конзумирате секогаш самостојно, а тоа е млекото. Млекото содржи протеини и масти што значи дека претпоставува лоша комбинација со било која друга храна освен со киселото овошје. Млекото кога ќе влезе во желудникот се згуснува и ако во желудникот има некоја храна млекото на некој начин ја обложува и спречува лачење на желудочен сок.

Тоа значи дека додека млекото не се свари, процесот на варење на било кој друг производ не може да започне.

Поопасно е да се конзумира млеко после месо од причина што калциумот во полномасното млеко спречува апсорпција на железо од месото.

Доколку јадете храна која содржи висок процент на животински протеин како што е месо и сирење, месо и млеко ризикот од сериозните болести на гастроинтестиналниот тракт се зголемува зда 74 проценти. Оваа комбинација го зголемува ризикот од развој на дијабетис.

Месото содржи цинк а сирењето содржи многу фосфор. Ако овие супстанци влезат во стомакот истовремето фосфорот ќе смета потполна апсорпција на цинк.

Често се случува кога ќе јадете месо и сирење се чуствувате непријатно поради последицата од ферментирање на храната во цревото. Исто така се случува ако месото се на некој начин измие со млеко.

Комбинациите млеко после месо, омлет со сланина, месо и сирење на некој начин се исто толку штетни како што се штетни и цигарите.

error: Content is protected !!