Овие се најубавите женски грчки имиња: Нивното значење ќе ве воодушеви

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Овие се најубавите женски грчки имиња: Нивното значење ќе ве воодушеви.

Откриваме кои се најубавите женски грчки имиња – нивното значење е посебно!

Грчките имиња се исклучително посебни и автентични затоа што ги комбинираат христијанството и митологијата. Секое име има свое значење, а симболиката на грчките женски имиња е особено возвишена и интересна.

Ако сакате да го откриете потеклото или значењето на името, или барате совршено име за вашата идна ќерка, овие грчки имиња сигурно ќе ве инспирираат:

Олимпија – возвишена, весела и внимателна.

Арета – добрина, доблест.

Атина – името на хеленската божица Атина, божицата на победата, цивилизацијата, мудроста.

Ирина – мирна, смирена; името на една од Хорус, хеленска божица на морето.

Елена – светла, сјајна, како сончева светлина.

Александра – заштитничка, оној што ги штити луѓето.

Ксенија – гостољубива, гостопримлива, пријателски верна.

Јефимија – пристојна и пријатна личност; оној што е возвишена, пее и зборува убаво.

Магдалена – жител на Магдалена (место на полуостровот Галилеја) – избрана, прочистена, возвишена.

Теа – како божица.

Маргарита – како бисер, бисерна.

Ника – божица на победата.

Параскева – подготвена.

Селена – божица на Месечината.

Софија – мудра, разумна, вешта.

Теја – божица на раскошот и накитот.

Теодора – дар Божји.

Христина – христијанка.

Ангела – како ангел.

Талија – цвета, цвет.

error: Content is protected !!