Овие три билки ќе ви донесат среќа, љубов и здравје!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Пролетта е пред нас и идеално време за нови билки кои треба да го променат вашето опкружување.

Чудотворните билки се омилени на списокот на сите оние кои сакаат во својот дом да внесат позитивна енергија, привлечат среќа, љубов, пријателство и здравје. Заборавените легенди и книги ни октриваат интересни приказни за скриената намена на билките со кои се сретнуваме секојдневно.


Легендата кажува дека Тристан и Изолда се почитваат на спротивните краеви од црквата но бршлените кои почнале да раснат покрај нивните гробови се споиле на кровот од црквата.

Во текстот подолу ви ги претставуваме трите билки за вашата градина или дома кои можете сами да ги засадите или да ги подарите на пријателите и на тој начин во вашиот живот да привлечете добро здравје, среќа и сила.

Лале

Лалињата ја збогатуваат благосостојбата. Лалето некогаш се користело во размена односно за плаќање на други добра. Потекнуваат од Турција а кон крајот на 16-иот век пристигнале во Холандија која ги култивирала и денеска се смета за земја на лалињата па жителите во оваа држава ги фати вистинска лаломанија и сите посакале да одгледуваат и негуваат.

Бршлен

Ова лековита вилка помага во превенција на болести и е подобна за оздравување и рехабилитација, а најдобро делува кај проблемите со бубрезите и жолчната кеса, кашлањето и иритирањето на кожата. Не се пие во облик на чај бидејќи е отровна.

Каранфил

Оваа билка и цвет се сметаат за симбол на љубовта, пријателството и плодноста. Во литературата црвените каранфили се поврзуваат со љубов, а се смета дека нивната присутност поттикнува страст, заедништво и благосостојба.

error: Content is protected !!