Овие три прашања не ги поставуваат луѓето со висока емоционална интелигенција

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Овие три прашања не ги поставуваат луѓето со висока емоционална интелигенција.

За помалку од еден месец следуваат новогодишни и божиќни празници, а сите знаеме дека тоа значи едно: семејна трпеза. Односно, непријатни прашања и радозналост на најблиските.

Подготвени сме за она што не чека: неселективни роднини кои се трудат, со најдобра (или не) намера да дознаат сè за нашите животи. Пред да решиме да му свртиме грб на вујко кој сака засекогаш да седи со младите, да го имаме на ум следново: Можеби тој не го прави тоа намерно. Можеби едноставно има ниска емоционална интелигенција.

Луѓето со низок EQ често не ставаат во непријатни ситуации, без да добијат конкретен одговор од нас. Така, подолу ќе видите 3 прашања кои веројатно ќе ги слушнете – како и сите нас – оваа година.

„Кога ќе најдеш редовна работа?

Ова не е прашање, тоа е причина за блокирање на социјалните мрежи. Толку критики, толку потценување на нашата работа – што, патем, можеби ќе ни се допадне во оваа работа. Подобро е да го замените со следново: „Што работиш во моментот?“, „Кажи ми повеќе за твојата работа, како се чувствуваш?“

„Кога ќе имаш дете?

Автоматска реакција: Никогаш. Но, нема да дојдеме до оваа точка, бидејќи ќе знаеме дека тој што не прашува мисли дека сите имаме исти цели, ист план, исти желби и тоа е крајно проблематично. Особено кога станува збор за толку чувствително и лично прашање. Ако барате алтернатива, нема конкретно прашање. Никогаш да не го покренуваме тоа прашање. Буквално, никогаш не е важно.

„Зошто си толку дебел / слаб?

Друго прашање што не треба да се поставува. Вообичаено постои причина за промената на тежината. И, секако, ќе избегнуваме да коментираме за изгледот на другите.

error: Content is protected !!