Овошје и зеленчук кои имаат повеќе витамин Ц од портокалите.
Ако пиете чаша свежо исцеден портокал секој пат кога ќе почнете да „шмркате“ со носот, има големи шанси да не спречите студ што веќе започна да се шири низ вашето тело. Меѓутоа, ако го зголемите дневниот внес на витамин Ц, ќе го зајакнете имунитетот, а вашето тело нема да биде лесна мета за грип, настинка и други чуми.
Улогата на витамин Ц во нашето здравје е огромна. Покрај стимулирање на имунолошкиот систем, помага во заздравување на раните, создавање колаген и го стимулира производството на црвени крвни клетки. Без оглед на застапеноста што ја има портокалот (што е дека е синоним за витамин Ц), тој содржи само 69,7 мг од овој витамин во просек.
Дали знаевте дека постојат некои видови овошје и зеленчук во кои има скоро двојно поголема количина на витамин Ц?
Ананас
Покрај 78,6 мг витамин Ц што го содржи ананасот, ова овошје содржи и природен минерал манган, кој не можеме често да го сретнеме во храната, и е одличен додаток во исхраната бидејќи неговиот недостаток може да предизвика сериозни проблеми во организмот. Во анананасот може да се најде и бромелаин, ензим за варење кој ни помага да ја вариме храната и да ја намалиме надуеноста. Бромелаинот има и антиинфламаторно дејство, што значи дека многу побрзо ќе се опоравиме од напорниот тренинг доколку додадеме ананас во исхраната.
Киви
Киви содржи дури 137,2 мг витамин Ц, што го прави витаминска бомба. Овозможува врзување на железо, затоа се препорачува за луѓе кои се анемични. Покрај тоа, тој е полн со минерали како магнезиум и калиум, што значи дека ги зајакнува коските, забите и ноктите. Поради витамин Е и омега 3 и 6 масни киселини што ги содржи киви, крвта не се згуснува, што ги прави нашите артерии „здрави“.
Брокула
Со своите 132 мг витамин Ц во себе, брокулата е една од најхранливите намирници во нашиот зелен опсег. Ако внесеме 100 гр брокула, на организмот му обезбедивме повеќе од 150% од препорачаната дневна доза на витамин Ц. Тоа помага во детоксикација на телото и ја подобрува функцијата на црниот дроб. Многу научни студии покажаа дека брокулата влијае на здравјето на нашата кожа и го намалува појавувањето на брчки на лицето.
Црвена пиперка
Црвената пиперка содржи скоро три пати повеќе витамин Ц од портокалот – 190 мг. Таа исто е богата со витамин А, кој е одговорен за здравјето на нашите очи и позитивно влијае на видот. Комбинацијата на овие два витамини ја прави црвената пиперка зеленчук полн со антиоксиданси. Она што е многу важно е тоа што ни помага да ја намалиме вознемиреноста и ги ублажува симптомите на ПМС. Поради витаминот Б6, кој учествува во производството на „хормони за спиење“, полесно ќе се бориме против несоницата.
Јагоди
Освен што е нашата омилена овошка, јагодите се и одличен извор на минерали и витамини. Тие содржат 84,7 мг витамин Ц, а со само 8 јагоди ја задоволивме дневната потреба на организмот за овој витамин. Тие исто така делуваат како моќен антиоксиданс, што значи дека го намалуваат ризикот од развој на рак на фаринксот, желудникот, дебелото црево и белите дробови. Јагодите се исто така добар извор на влакна и затоа го намалуваат холестеролот во крвта и имаат многу корисен ефект врз дигестивниот систем.