Пандемијата исто така имаше негативно влијание врз домашните миленици

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Колку пати сте се фатиле како лелекате за тоа како ви се променил животот поради пандемија ? На многумина, всушност, им пречат мерките за корона, а најмногу ги иритира полицискиот час, кој сè уште е на сила во многу земји во светот, па и кај нас.

Во овие тешки времиња, сопствениците на домашни миленици најчесто се обраќале кон своите кучиња и мачиња за утеха. Кога биле затворени кафулињата, кучињата биле водени на долги прошетки за да го ослободат стресот . Мачките постојано се галеа и гребеа кога им беше досадно.

Сепак, најновото истражување покажува дека пандемијата не влијаела само негативно на луѓето . Напротив, животните исто така го почувствуваа влијанието на оваа чума, што влијаеше и на нивната психа . Некои од сопствениците избираа сами да ги исшишшат своите миленици, па купуваа машинки за шишање онлајн,

voznemirenost-na-milenicinja

Истражувањата во Велика Британија, Шпанија и Израел покажуваат дека сопствениците добиле „безрезервна поддршка од своите миленици“ за време на пандемијата, но и дека кучињата и мачките сега се под стрес поради тоа.

Имено, бројни испитаници изјавиле дека нивните миленици во последно време покажуваат „чудни симптоми“, како лаење, страв, чудни и неочекувани звуци, како и дека се вознемирени кога ќе останат сами дома.

Студијата, објавена во списанието „Хуманистички и социјални науки комуникации“, исто така откри дека усвојувањето кучиња цветало од доаѓањето на Ковид, како и директната врска помеѓу благосостојбата на човековото здравје и нивните миленици.

Иако ова е позитивна вест, претходните податоци од анкетите спроведени во Велика Британија и Шпанија покажуваат дека сопствениците многу се плашеле поради своите миленици.

Според National Geographic, луѓето биле загрижени дали нивното куче ќе може да биде доволно физички активно за време на пандемијата, како и како ќе можат да купат храна за домашни миленици и да ги однесат на ветеринар поради мерките.

Сопствениците стравуваа и од кого би го оставиле миленичето во грижа во случај да се разболат, но и како би се однесувале нивните миленици кога ќе помине пандемијата.

Студија која ги проучувала ефектите на ковид врз луѓето и домашните миленици во Шпанија за време на заклучувањето открива дека поблиската врска со домашните миленици им давала на луѓето чувство на удобност и дека животот бил „збогатен“ за сопствениците. Сепак, авторите на студијата објавена во „Journalурнал за ветеринарно однесување“ откриваат и дека фактот дека сопствениците барале поголема љубов од своите миленици, може да доведе до нарушувања во однесувањето кај нивните крзнени пријатели.

Општо, лудилото од корона изгледа дека им го олеснува на мачките борбата против пандемијата отколку на кучињата, кои често биле нервозни, премногу среќни или барале внимание од нивните сопственици на различни начини.

Дури 62 проценти од сопствениците на кучиња изјавиле дека нивните миленици страдале многу поради мерката корона и дека квалитетот на нивниот живот бил доста опасен.

Тие наведуваат дека забележале промени во однесувањето кај кучињата. Во најголем дел, сите тие барале поголемо внимание, но исто така покажале и знаци на нервоза и фрустрација. Имаше и случаи кога инаку многу активните кучиња станаа премногу смирени и незаинтересирани за она што се случува околу нив.

error: Content is protected !!