Педијатарот предупредува: Еве како да ги заштитите децата од сончаница

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Педијатарот предупредува: Еве како да ги заштитите децата од сончаница.

Децата се повеќе склони кон изгореници и прегревање, и затоа треба да им се посвети посебно внимание. Топлината не е пријатна за млади и за стари лица.

Педијатрите велат дека децата се почувствителни на високи температури отколку возрасните и дека се повеќе склони кон изгореници. Тие препорачуваат носење заштита за глава, но и често ладење со капење и туширање.

Децата се почувствителни на високи температури и дека полесно подлегнуваат на негативните ефекти од сончевата топлина.

– Сосема е сигурно дека е потребна заштита, пред сè глава со капа. Избегнувајте некое време од 12 до 17 часа. Веќе е топло до 17 часот, со разладување, капење и сè друго .

Ако се појави покачена телесна температура, причините прво треба да се бараат надвор во вакви денови.

Можеби една доза бруфен или туширање со млака или ладна вода ќе ја реши ситуацијата.

Не треба да се исклучи можноста од инфекција и во тој случај треба да се консултира педијатар.

Зборувајќи за престојот на децата и младите во климатизирани простории, разликата во температурата не треба да биде поголема од пет до десет степени, но исто така и дека понекогаш е невозможно да се направи идеална разлика во температурата.

Децата се почувствителни од возрасните и дека ова секогаш треба да се има во предвид:

– Колку и да се поотпорни на некои работи, како што е короната, во принцип, на сите болести и патолошки состојби, тие се почувствителни.

Кога станува збор за патувања, како и кај возрасните, треба да се избегнува дијареја кај патниците и дека современата медицина се повеќе се заснова на превенција и добар избор на пробиотици.

– Пред да патувате, треба да земете соодветен пробиотски препарат, имајќи го предвид фактот дека сите релевантни студии покажаа дека ако земеме добро избран препарат пред патувањето, можеме да спречиме дијареја, која често или многу често се јавува, и кај деца се јавува почесто отколку кај возрасните , вели Константинидис.

Препораки за вакцинација на деца од 12 до 15 години
Зборувајќи за вакцинацијата на деца против коронавирус, Константинидис посочува дека Здружението на педијатри дало препораки за вакцинирање на деца на возраст од 12 до 15 години и дека овие препораки биле прифатени од Националната агенција за имунизација и Институтот „Брануваа“.

– Во договор со нив, ние формиравме конечни упатства и тие имплицираат дека сите деца кои се изложени на ризик, односно кои имаат тешка хронична болест, односно коморбидитет, кои се изложени на ризик да добијат сериозна клиничка слика на короната, треба да добијат вакцина Тоа се онколошки, имуни пациенти, со метаболички заболувања.

Се препорачува покрај искуството од пандемијата, сите дебели деца да ја примаат вакцината, бидејќи ја развиле најтешката клиничка слика.

Децата изложени на ризик за вакцинирање им е потребна согласност од субспецијалистички лекар кој ја лекува основната болест и дека здравите деца не треба да одат на некои посебни прегледи, туку треба да бидат прегледани како и за секоја вакцина, со согласност на родителите.

Се верува дека вакцината произведена од „Фајзер“ и „Бајонтек“ е исклучиво регистрирана за деца.

error: Content is protected !!