Perseverance успешно слета на Марс и ги испрати првите фотографии

Слични

Како и колку често треба да ги чистите вашите слушалки?

Како и колку често треба да ги чистите вашите...

Најкорисните апликации што може да ги употребуваме

Најкорисните апликации што може да ги употребуваме. Добро, време е...

Редок Мерцедес што докажува дека АМГ отсекогаш бил пред своето време

Редок Мерцедес што докажува дека АМГ отсекогаш бил пред...

Онлине купување: Предностите и недостатоците

Пред да се случи пандемијата многу луѓе беа скептици...

Сподели

Досега најнапредниот ровер успешно слета на површината на Марс, а тоа е Perseverance која патуваше во вселената од јули 2020 година.

Многумина беа загрижени за тоа како ќе помине оваа мисија, со оглед на тоа што многу малку мисии на Марс се покажаа успешни, а слетувањето на „Упорноста“ беше опишано како „седум минути ужас“.

Сепак, ровер со големина на просечен автомобил слета на Марс на 18 февруари, во езерото Кратер. Откако ќе ја испита исправноста на сите инструменти, роверот ќе тргне во потрага по траги од животот, што всушност е негова примарна мисија. Покрај тоа, неговата задача е да собира и чува примероци за да ги врати на Земјата.

Со помош на вежба лоцирана на врвот на роботската рака, роверот треба да ископа четириесет примероци и да ги спакува во специјално дизајнирани цевки. Примероците од Марс треба да пристигнат на Земјата на почетокот на 2031 година.

Ровер“ е опремен и со исклучително интересен инструмент наречен MOXIE („Експеримент на Марс Кислород ИСРУ“). Инструментот е создаден да генерира кислород од воздухот на Марс кој содржи 95% јаглерод диоксид. Слична опрема би можела да му помогне на тераформирањето на Марс во иднина, а овој момент може да означи почеток на сериозно тестирање.

error: Content is protected !!