Пескатеријaнци ќе го спасат светот: Зошто оваа исхрана е добра ?

Слични

Сподели

Пескатеријaнци ќе го спасат светот: Зошто оваа исхрана е добра ?

Оваа исхрана е здрава, ефтина и одлична за организмот.

Јадењето риба не создава холестерол што може да ги стесни крвните садови, одлично е за одржување на идеална линија, а во желудникот полесно се вари. Ова се само неколку причини зошто исхраната со риба е добра.

Рибата е одличен извор на протеини

Еден од најголемите предизвици за вегетаријанците е да пронајдат доволно протеини што ги изгубиле со откажување од месо. Ова е најголемата предност на Пескатери, кои внесуваат доволно протеини, а најдоброто преку рибите и морските плодови.

Речните риби содржат доволно протеини за дневно консумирање од страна на луѓето.

Месојадите се повеќе склони кон болести

Студиите покажуваат дека ако некое лице јаде повеќе од 50 грама месо, тој го зголемува ризикот од срцеви заболувања за 24%. Една студија  за медицина покажа дека 100 грама месо го зголемува ризикот од рак.

Од друга страна, мастите Омега 3 содржани во рибите го хранат мозокот и срцето.

Морската храна е богата со витамини и минерали

Школките и остригите се богати со цинк и го зголемуваат имунитетот. Тие содржат јод и селен, а рибата е богата со витамини А и Д.

Рибите можат да ја спасат планетата

Фармите за крави се едни од најголемите загадувачи на планетата. Рибите и алгите не произведуваат емисии на гасови и ја штитат планетата.

Рибите и морските плодови се лесна храна што телото добро ја вари.

error: Content is protected !!