Пет сигурни докази дека некој е нарцис!

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Пет сигурни докази дека некој е нарцис!

Веројатно сте сретнале барем една личност за која сте рекле дека е „полна со себе“, но можеби не сте и ’се обратиле со нејзиното вистинско име – како нарцис.

Експертите велат дека дефинитивно треба да се прави разлика затоа што не сите себични луѓе се целосно нарцисоидни, но има неколку забележителни црти врз основа на кои би можеле да го препознаете.

Секогаш во центарот на вниманието

Тоа е личност која постојано се наметнува во секое општество, се бори за главниот збор, омаловажува други соговорници и штом ќе забележи дека некој може да го засени, станува непријатен, груб, па дури и агресивен.

„Јас па јас“

Секоја реченица ја започнува со „Јас“ и цело време го продолжува разговорот на тој начин. Личноста е незаситена во приказните за себе, нејзините квалитети, потреби, амбиции. Не ги слуша другите додека зборуваат, туку ги прекинува за да заврши лична химна.

Ги омаловажува другите

Само таа си е важна и има секогаш  да каже нешто паметно. Убеден дека е најдобра во сè и очекува другите да се однесуваат со неа на тој начин. Ги гледа на другите со презир или потсмев, покажувајќи дека тие се безвредни и недостојни за нејзиното друштво.

Личноста е убедена дека сите и завидуваат

Верува дека сите, дури и најблиските – партнерот, родителите, сестрата и братот, и завидуваат на нејзините квалитети. Таа тврди дека нејзините пријатели се љубоморни на нејзиниот успех, и дека колегите постојано се обидуваат да ја погазат и со тоа да спречат некој нов успех.

Отфрла каква било критика

Нарцисот е чувствителен на каква било критика, па затоа реагира на тоа многу бурно, не слушајќи што имаат да кажат најблиските и оние кои се навистина добронамерни. Заинтересиран е само за пофалби и неизмерен.

error: Content is protected !!