Петнаесет златни правила на модерниот бонтон

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Петнаесет златни правила на модерниот бонтон

Правилата на бонтон се основните правила на почитување и учтивост. Тие функционираат во двете насоки — онака како што се однесувате кон другите така и тие ќе се однесуваат кон вас. Ова е добро за секого, но има неколку работи што треба да се забележат и да му се објаснат на секој што се грижи:

1. Никогаш не одете ненајавено

Ако ве посетат без најава, можете да си дозволите да бидете во домашен фустан, со виткари. Една британска дама изјавила дека кога ќе се појават ненајавени гости, таа секогаш ги облекува чевлите, става капа и зема чадор. Ако нејзината личност е пријатна, таа извикува: О, каква среќа, штотуку дојдов! Ако и е непријатно: О, каква штета, морам да одам.

2. Кој и да сте (директор, академик, постара жена или ученик), кога ќе влезете во собата, задолжително прво вие поздравете.

3. Ракување

Не им подавајте рака на жените. Ако прво таа подаде рака на маж, треба да се ракува, но не толку цврсто како со маж.

4. Правило за плаќање во ресторан

Ако сте се јавиле, тоа значи дека вие плаќате. Ако жената покани деловен партнер во ресторан, тогаш таа плаќа. Ако кажете: Ајде да одиме во ресторан, тогаш секој си плаќа. Само во случај кога самиот маж понудува да почести жена, таа може да прифати.

5. Чадорот никогаш не се отвора да се исуши ниту во канцеларија ниту подалеку.

Мора да се затвори, да се стави во посебна решетка или да се закачи.

6. Чантата не се става во скутот или на столот

На масата може да се стави мала елегантна вреќа со букви, додека голема чанта може да се смести на задниот дел од столот или на подот ако нема специјално столче (што често се додава во рестораните). Актовката се става на подот.

7. Златното правило за користење парфем е умереноста.

Ако го мирисате вашиот парфем навечер, бидете сигурни дека сите останати веќе се задушиле од него.

8. Ако шетате со некого, а вашиот придружник се збогува со личност што не ја познавате, треба и вие да се збогувате.

9. Од моментот кога детето ќе ја добие својата соба навикнете се да тропате кога ќе влегувате.

И тоа ќе го направи истото кога ќе влезе во вашата спална соба.

10. Човекот секогаш прв влегува во лифт, но прв излегува тој што е поблиску до вратата.

11. Ако сте се извиниле и ви е простено, не навраќајте се на темата да барате прошка  повторно. Едноставно, не повторувајте ја грешката.

12. Не зборувајте гласно дека сте на диета.

Особено не одбивајте го јадењето што ви го нуди гостопримливата водителка под овој изговор. Задолжително пофалете ги нејзините кулинарски вештини, а во исто време не можете да јадете ништо. Исто така, треба да земете и алкохол. Не кажувајте им на сите зошто не пиете. Побарајте суво бело вино и пијте лесно.

13. Табу-теми за разговор во општеството: политика, религија, здравје, пари.

Како да се реагира на несоодветно прашање: О, каков фустан! Колку плативте?Насмевнете се и кажете: Тоа е подарок! И префрлете го разговорот на друга тема. Ако соговорникот инсистира, само кажете му: Да не зборуваме за тоа.

14. Осум работи треба да се чуваат во тајност: возраст, богатство, молитва, медицина, љубовна врска, подарок, углед и поток.

15. Треба да бидете на „ти“ со секој човек постар од 12 години.

Не е убаво да се слушне како луѓето им се обраќаат со „ти“ на келнерите и на возачите. Дури и оние со кои добро се познавате во канцеларијата, подобро е да истраат, да се обраќаат на тој начин само приватно. Исклучок се врсниците и блиските пријатели. Како да реагирате ако соговорникот упорно ви кажува „ти“? Прво прашајте: Извинете, дали разговарате со мене? И потоа неутрално додадете: Извинете, но не се префрливме на „ти“.

error: Content is protected !!