Денес е Светски ден на пицата, специјалитет што го полуде светот!
Приказната започнува во Италија, поточно во Неапол во текот на 17 и 18 век. Во тоа време, ова независно кралство беше познато по голем број на сиромашна работничка класа, т.н. Лазаронци. На овие наполитанци им требаше ефтина храна што може лесно да се конзумира. Тогаш се прави пицата!
Рамно парче леб со разни додатоци, што се јаде за секој оброк и се продава од улични продавачи и ресторани, совршено ги задоволуваше потребите на гладните наполитанци. Дури и најраните верзии на пица што ги јаделе наполитанците содржеле вкусни додатоци што толку многу ги цениме денес, како што се домати, сирење, масло и кромид.
Кралицата Маргарита и славниот Неапол
Италија беше обединета во 1861 година, а кралот Умберто Први и кралицата Маргарита го посетија Неапол во 1889 година. Легендата вели дека парот се изморил од специјалитетите на вкусна француска кујна на патувањето, па затоа побарале асортиман на пици од градската пицерија Бренди. Типот на пица што најмногу и се допадна на кралицата беше наречен пица моцарела – пица со меко бело сирење одозгора, црвен домат и зелен босилек. Веројатно не случајно нејзината омилена пита ги содржеше боите на италијанското знаме. Од тогаш, се вели дека комбинацијата на кралица од додатоци на пица, стана позната како Пица Маргарита.
Благословот на кралицата Маргарита беше почеток на лудилото за пица, кое потоа ја опфати цела Италија. Неапол не беше единственото место во Италија познато по пица.
Во исто време, Сицилијанците направија свој вид пица
Островот Сицилија имаше своја верзија на пицата, позната како сфинктер или фокача со густа кора, што може да ја пробате ова лето за време на вашиот летен одмор на Сицилија.
Веќе ви препорачавме пицерии во Сицилија, а особено во Таормина, така што практично е единствената важна работа да одлучите дека Сицилија е вистинското место за вашиот летен одмор. Иако се чини невозможно, важно е да се каже дека лебот со додатоци не беше единствен само за италијанската работничка класа, ниту за нивното време -. „Пица“ ја јаделе и античките Египќани, Римјани и Грци.
Пицата го освојува целиот свет!
Преку океанот, имигрантите од Неапол ги правеа своите крцкави пици во Њујорк и други американски градови, вклучувајќи ги Трентон, Бостон, Чикаго и Сент Луис. Наполитанците дојдоа и работеа фабрички работи, како и милиони Европејци кон крајот на 19 и почетокот на 20 век; тие не се обидоа да постават кулинарски тренд. Но, релативно брзо, вкусовите и мирисите на пица почнаа да ги заинтригираат сетилата на секој што ќе ја проба.
За време на Втората светска војна, Ира Невин служеше во Неапол и се врати како многу други војници со спомени за вкусот на пицата. Но, Невин имаше тајно оружје: Неговото семејство се занимаваше со правење печки.
Како што италијанско-американските и нивната храна се преселуваа од градот во предградијата, од исток кон запад, особено по Втората светска војна, популарноста на пицата во САД цветаше. Престана да се гледа како „етничко“ задоволство, но беше идентификувано како брза, забавна храна.
Денес, можете да јадете најразлични видови пица, како и одредени варијанти што веројатно ќе ги разгрнат Италијанците, како што е „пица“ со нутела.