Дали знаевте дека пилешкото филе маринирано во пиво станува неверојатно сочно, побогато по вкус и со подобрена структура?
Состојки
- 800 гр пилешко филе
- 1 кромид
- 1 лук
- 2 тиквички
- 2 пиперки
- 0,5 л пиво
- 2 модри патлиџани
- маслиново масло
- Прстофат медитерански зачин
- сол по желба
- бибер по желба
Како да се подготви
Додадете сол во пилешкото филе, натопете го во пиво, а потоа ставете го во фрижидер најмалку два часа. Исечете го целиот зеленчук на четвртини, комбинирајте го во еден сад и зачинете го со маслиново масло, сол, бибер и медитерански зачин. Во загреана рерна на 200 C, ставете го зеленчукот што го ставате на плехот (посипете со еден час вода) и печете околу 20-30 минути. Извадете ги парчињата пилешко филе од пивото и пржете ги на загреано масло од двете страни додека не добијат златно жолта боја. Послужете го додека е топло.
Уживајте!