Пилешко филе со зеленчук: Идеја за брз и одличен ручек!

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Дали знаевте дека пилешкото филе маринирано во пиво станува неверојатно сочно, побогато по вкус и со подобрена структура?

Состојки

  • 800 гр пилешко филе
  • 1 кромид
  • 1 лук
  • 2 тиквички
  • 2 пиперки
  • 0,5 л пиво
  • 2 модри патлиџани
  • маслиново масло
  • Прстофат медитерански зачин
  • сол по желба
  • бибер по желба

Како да се подготви

Додадете сол во пилешкото филе, натопете го во  пиво, а потоа ставете го во фрижидер најмалку два часа. Исечете го целиот зеленчук на четвртини, комбинирајте го во еден сад и зачинете го со маслиново масло, сол, бибер и медитерански зачин. Во загреана рерна на 200 C, ставете го зеленчукот што го ставате на плехот (посипете со еден час вода) и печете околу 20-30 минути. Извадете ги парчињата пилешко филе од пивото и пржете ги на загреано масло од двете страни додека не добијат златно жолта боја. Послужете го додека е топло.

Уживајте!

error: Content is protected !!