Пилешко и зеленчук во бои на виножитото.
Иако малкумина од нас можат да одолеат на врвните специјалитети кои вклучуваат часови подготовка и изобилство на состојки, понекогаш само сакате нешто лесно и вкусно.
Ова особено важи за ситуациите со деца во приказната кои прашуваат кога ќе заврши ручекот, а вие немате друг практичен рецепт во ракавот. Затоа денес ви претставуваме пилешко и зеленчук во боите на виножитото, печени во рерна.
Потребни состојки:
- масло
- 450 гр пилешки гради без коски
- 1 лажица масло од сусам
- 2 лажици соја сос
- 2 лажици мед
- 2 црвени пиперки исечкани на коцки
- 2 жолти пиперки исечкани на коцки
- 3 моркови
- половина главица брокула
- 2 црвен кромид
- 2 лажици екстра девствено маслиново масло
- сол и бибер
- ¼ шолји сечкан магдонос
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 250 степени. Лесно испрскајте го тавчео со масло за да не се лепи. Пилешките гради ставете ги на плех и прелијте ги со мешавина од масло од сусам и соја сос. Покрај месото, на плех преклопете ги црвените и жолтите пиперки, морковите, брокулата и црвениот кромид. Зеленчукот намачкајте го со маслиново масло и зачинете со бибер и сол. Печете во рерна додека зеленчукот не омекне, околу 25 минути. Пред сервирање украсете со јаглика.
Уживајте!