Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Колач со сладок компир и глазура од крем сирење

Колач со сладок компир и глазура од крем сирење. Иако...

Сподели

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото.

Pilesko-i-zelencuk-vo-boite-na-vinozitoto

Иако малкумина од нас можат да одолеат на врвните специјалитети кои вклучуваат часови подготовка и изобилство на состојки, понекогаш само сакате нешто лесно и вкусно.

Ова особено важи за ситуациите со деца во приказната кои прашуваат кога ќе заврши ручекот, а вие немате друг практичен рецепт во ракавот. Затоа денес ви претставуваме пилешко и зеленчук во боите на виножитото, печени во рерна.

Потребни состојки:

  • масло
  • 450 гр пилешки гради без коски
  • 1 лажица масло од сусам
  • 2 лажици соја сос
  • 2 лажици мед
  • 2 црвени пиперки исечкани на коцки
  • 2 жолти пиперки исечкани на коцки
  • 3 моркови
  • половина главица брокула
  • 2 црвен кромид
  • 2 лажици екстра девствено маслиново масло
  • сол и бибер
  • ¼ шолји сечкан магдонос

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 250 степени. Лесно испрскајте го тавчео со масло за да не се лепи. Пилешките гради ставете ги на плех и прелијте ги со мешавина од масло од сусам и соја сос. Покрај месото, на плех преклопете ги црвените и жолтите пиперки, морковите, брокулата и црвениот кромид. Зеленчукот намачкајте го со маслиново масло и зачинете со бибер и сол. Печете во рерна додека зеленчукот не омекне, околу 25 минути. Пред сервирање украсете со јаглика.

Уживајте!

error: Content is protected !!