Пилешко со компир. Прелив од два тајни зачина кој има посебен вкус
Вкусен ручек што се подготвува лесно.
Предлог за вкусен ручек со пилешко месо и компири. Зачините се посебна приказна и му даваат неодолив вкус на јадењето.
Рецепт за пилешко со компири
Состојки:
- 3 парчиња пилешки гради;
- 1 кромид;
- 4 компири;
- сол, бибер, миризлив пипер;
- маслиново масло;
- 200 мл павлака за готвење;
- 2 јајца;
- 120 гр сирење;
- 1 лажичка провансалски зачин, 1 лажичка кари;
- 1 домат.
Подготовка:
Во тава или во мала тава истурете маслиново масло. Додадете сецкан кромид, потоа компири исечени на прстени, сол и бибер.
Исечкајте го пилешкото месо на коцки и додадете сол, бибер и малку мирислив пипер. Мешајте го месото со раце за да ги впие добро зачините, а потоа ставете го преку компирот.
Во посебен сад ставете 2 јајца, крем за готвење, малку сол, провансалски зачин и кари. Изматете со вилушка, а потоа истурете ја смесата во садот.
Покријте сè со алуминиумска фолија. Ставете да се пече во рерна, на 200 степени, 40 минути.
Отстранете ја алуминиумската фолија. Над ренданото сирење додајте го доматот исечкан на прстени, а потоа вратете ги компирите во рерна, да се печат уште 10 минути, на температура од 180 степени.
Уживајте!