Планетата Земја доби петти океан

Слични

,,Жените и фотографијата” – Изложба која мора да ја посетите

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март,...

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата

Најубавите цитати на влијателни жени низ историјата. Сетете се на...

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата

Сексот и градот доаѓа во декември! Погледнете ја најавата HBO...

Сподели

Планетата Земја доби петти океан.

Планетата Земја наскоро ќе го добие петтиот океан благодарение на Националното географско друштво.

За првпат по повеќе од сто години, Друштвото објави дека ќе го признае Јужниот Океан, површината на водата околу Антарктикот, како петти светски океан, пренесуваат агенциите.

Постојат четири океани на Земјата – Тихи, Атлантскиот, Индискиот и Северен Леден, а ќе има и Јужни.

„Иако Националното географско друштво го означи овој океан на мапи во минатото, официјално не го призна поради недостаток на поширок договор“, вели Алекс Тејт, географ за Националното географско друштво.

Јужниот Океан е водно тело што се протега од брегот на Антарктикот до 60 степени јужна географска широчина. Ги содржи најбрзите области на затоплување на Земјата, како што е Антарктичкиот Полуостров.

Морскиот мраз во Јужниот Океан игра улога во одредувањето на циркулацијата на океанот и временските услови, а понатамошното затоплување може да ја „наруши глобалната клима“.

Меѓународната научна заедница се уште не постигнала договор за името и границите на ова водно тело.

error: Content is protected !!