Планина која се смета за „живо суштество“: Некои веруваат дека овој вулкан е ковачница на грчки бог

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Голем вулкан како Етна секогаш предизвикувал страв и почит кај жителите на Сицилија. Затоа, не е изненадувачки што сè уште кружат легендите на најголемиот италијански остров.

Локалните жители веруваат дека Етна ќе ја поштеди нивната куќа ако остават специјален подарок на масата.

Антички мит

Некои од легендите и митовите за оваа планина преживеале уште од античка Грција. Се верува дека Хефест, грчкиот бог на огнот и ковачот, се вљубил во островот и решил да ја користи Етна како ковачница, па од него повремено излегуваат искри.

Современа легенда

Во последно време, се развиваат нови легенди, а најпозната од нив е онаа за побожните браќа.

Легендата вели дека двајцата млади браќа ги запознале своите родители на голема надморска височина на планината кога започнала ерупцијата. Младите одлучиле да ги спасат своите родители по секоја цена, па ги ставиле на грб и тргнале кон подножјето на Етна. Сепак, нивните родители биле тешки, па младите не можеле да трчаат брзо. Тие се сопнале и паднале, а лавата била зад нив. Потоа почнале да се молат, а лавата се поделила на два дела и така им ги спасиле животите.

podnozje na Etna

Селаните што живеат во близина ја третираат Етна како живо суштество. Од таа причина, ако ерупцијата се приближи до куќата или градот, некои луѓе оставаат шише квалитетно вино на масата.

Сè уште се верува дека Етна, ценејќи го подарокот, ќе ја поштеди куќата. Иако звучи чудно, некои локални жители веруваат дека овој обичај помага да се смири лутиот вулкан.

error: Content is protected !!