Плескавици од риба: Толку се вкусни што може да ги користите во хабургер

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Плескавици од риба: Толку се вкусни што може да ги користите во хабургер.

Секогаш феноменални, лесни за обликување, крцкаат, убаво се печат.

Состојки:

  • 1 кг мелена риба
  • 1 лажица сув зачин
  • 1 полна лажичка пиперка
  • 1 еднаква лажичка лук во гранули
  • 1 полна лажичка мелен црвен пипер
  • 1 лажица сушен магдонос
  • 2 полни лажици зачин за рибја чорба
  • На врвот на лажичка сол или да не додадете, зависи од тоа колку сакате солено, подобро е да пробате без затоа што веќе додадовме сув зачин и момче во кое има сол
  • 4 лажици презла (лебни трошки)
  • на врвот на лажичка сода бикарбона

Подготовка:

Ако рибата е полу замрзната, почекајте да се стопи, а потоа додадете ги горенаведените состојки.

Трошките од леб овде служат да соберат вишок вода и да ги направат плескавиците лесни за обликување.

Додавањето зачин за рибја чорба е малку магија и со него хамбургерите се неспоредливо подобри отколку без, така што количината на пиперка и сол се намалува, или ја нема воопшто, затоа што ја додаваме.

Добро измешајте рачно, за да добиете компактна маса и да се изедначат боите. Ќе го видите и самите, прво рибното месо ќе се разликува од зачините, но кога добро ќе го измешате, сè ќе биде во иста боја, некое светло црвено, темно портокалово.

Загрејте го маслото „од прст“ во тавата и земете ја смесата за плескавици, формирајте топче помеѓу дланките, а потоа израмнете го на средина, така што насекаде е со иста дебелина. Тие малку ќе отечат кога ќе бидат прекрстени на средина.

Печете на средна топлина, внимавајте да не ги препржите.

Послужете ги, на пример, со компир салата или некое друго гарнирче со риба.

Уживајте!

error: Content is protected !!