Подгответе си појадок на шпански начин и уживајте

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Подгответе си појадок на шпански начин и уживајте.

Шпанците по духот се многу слични на нас. Дремка е светa за нив, секој втор ден е празник, двапати го слават роденденот (и денот кога се родени и именувани), сакаат да се забавуваат, бакнуваат, гушкаат и патуваат. Каков народ таква клима – топла и сончева. Шпанија е близу до нашите срца, а не и далеку географски; но кога границите се затворени и не можеме да ја посетиме, можеме да донесеме дел од неа дома. Она по што е позната Шпанија се предјадења, разни видови на вкусно мезе. Туристите обично земаат повеќе предјадења наместо главното јадење и истовремено пробуваат повеќе работи. Сепак, она што е посилно предјадење за Шпанците е лесен појадок за нас.

Затоа ви донесуваме неколку предлози за тоа како да подготвите предјадења и така започнете го денот.

Pan con tomate

Да започнеме со едноставни предјадења за кои се потребни само пет состојки, а тоа се леб, домат, лук, маслиново масло и сол. Не бара многу напор, и тоа е убаво и вкусно. Исечете го лебот на малку подебели парчиња, за да не се распадне и на секое парче додадете малку масло и сол.

Ставете ги во рерна на 250 степени и свртете неколку минути. Кога ќе станат кафеави и крцкави, извадете ги од рерна и тријте со лук. Исечете го доматот на половина и изрендајте го. Слободно фрлете го надворешниот дел што останува во вашата рака. Со лажица изрендан домат ставете го на лебот, и повторно додадете малку маслиново масло и сол, и тој е подготвен за сервирање.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jessica Gibson (@aproperplate)

Tortilla de patatas

Значењето на зборот „тортилја“ во Шпанија и кај нас не е исто. За нив, тортилја е јадење со јајца кое се служи или со колбаси (хоризо) или со компири. Едноставно кажано – торта со пржени јајца. Од состојките потребни ви се 3 големи компири, кромид, маслиново масло, сол и 5 големи јајца. Излупете тиква, изрендајте ја и исечете ја на тенки парчиња, а потоа исечете ги на четири еднакви делови и наредете ги во една чинија.

Излупете кромид, исечете го на половина, исечете го на прстени, додадете го во садот со компири и измешајте. Истурете 600 ml маслиново масло (или две и пол чаши) во подлабока тава и вклучете го шпоретот на средна топлина. Ставете компири и кромид во маслото, додајте сол и варете помеѓу 10 и 12 минути додека компирот не омекне. Кога ќе видите дека кромидот и компирот се готват, извадете ги од маслото со помош на цедалка и оставете ги настрана. Во меѓувреме,скрши пет јајца и победи ги со вилушка. Во смесата додадете ладен компир и кромид, додадете сол и измешајте. Ставете една лажица маслиново масло во чиста тава и кога ќе се загрее, додадете ја смесата.

Мешајте да се пече рамномерно и печете 5-6 минути. Покријте ја тавата со голема чинија и превртете ја така што тортилјата е на вашата чинија. Потоа вратете го во тавата, за да може да се пече и горната страна. Печете дополнителни 4 минути, и повторно користете ја чинијата за да ја отстраните тортилата од тавата (за да не се распадне) и да ја послужите топла.за да може да се пече и горната страна. Печете дополнителни 4 минути, и повторно користете ја чинијата за да ја отстраните тортилата од тавата (за да не се распадне) и да ја послужите топла.за да може да се пече и горната страна. Печете дополнителни 4 минути, и повторно користете ја чинијата за да ја отстраните тортилјата од тавата (за да не се распадне) и да ја послужите топла.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joaquín (Madrid) (@jmongebravo)

Patatas bravas

Во основа тоа е компир со зачинет прелив, па затоа е наменет за храбрите (bravas = храбар). Во тавата ставете малку маслиново масло за да го покриете дното, а кога ќе се загрее, додадете три чешниња лук, ситно исецкан. Потоа додадете го кромидот, исто така исечен на парчиња. Додадете сол и бибер – слободно додадете повеќе бибер. Оставете го да се пржи 10 минути. Потоа додадете целосна лажица мелена лута пиперка. Кога ќе се соедини, додадете една лажица оцет. Повторно промешајте, а потоа додадете 50 грама сок од домати.

Гответе го, а потоа додадете лажица брашно. Повторно промешајте и варете уште неколку минути. Додадете 100 мл пилешка супа. Ако го немате, можете да користите и обична вода. Добро промешајте и ставете во блендер 3 минути и ќе го добиете сосот. Исечете ги компирите на дебели четвртини (или чипс ако сакате) и пржете ги на длабоко масло. Кога ќе завршат,ставете ги на салфетка за да впијат вишок масло и сол. Потоа префрлете ги во сад и прелијте ја салсата што сте ја направиле.

error: Content is protected !!