Подгответе си појадок на шпански начин и уживајте

Слични

Најубавото слатко од вишни, по рецептот на баба!

Најубавото слатко од вишни, по рецептот на баба! Конечно дојде...

Кесадиљи: Брз и сочен оброк што ќе го обожавате!

Кесадиљи: Брз и сочен оброк што ќе го обожавате! Полнета...

Храна и Рецепти – најдобрите кулинарски вештини на нашите домаќинки

Храна и Рецепти - најдобрите кулинарски вештини на нашите...

Милка тарт: Чоколадно задоволство кое се припремува за час!

Милка тарт: Чоколадно задоволство кое се припремува за час! Комбинација...

Здрав чоколаден колач со банана кој мора да го пробате

Здрав чоколаден колач со банана кој мора да го...

Сподели

Подгответе си појадок на шпански начин и уживајте.

Шпанците по духот се многу слични на нас. Дремка е светa за нив, секој втор ден е празник, двапати го слават роденденот (и денот кога се родени и именувани), сакаат да се забавуваат, бакнуваат, гушкаат и патуваат. Каков народ таква клима – топла и сончева. Шпанија е близу до нашите срца, а не и далеку географски; но кога границите се затворени и не можеме да ја посетиме, можеме да донесеме дел од неа дома. Она по што е позната Шпанија се предјадења, разни видови на вкусно мезе. Туристите обично земаат повеќе предјадења наместо главното јадење и истовремено пробуваат повеќе работи. Сепак, она што е посилно предјадење за Шпанците е лесен појадок за нас.

Затоа ви донесуваме неколку предлози за тоа како да подготвите предјадења и така започнете го денот.

Pan con tomate

Да започнеме со едноставни предјадења за кои се потребни само пет состојки, а тоа се леб, домат, лук, маслиново масло и сол. Не бара многу напор, и тоа е убаво и вкусно. Исечете го лебот на малку подебели парчиња, за да не се распадне и на секое парче додадете малку масло и сол.

Ставете ги во рерна на 250 степени и свртете неколку минути. Кога ќе станат кафеави и крцкави, извадете ги од рерна и тријте со лук. Исечете го доматот на половина и изрендајте го. Слободно фрлете го надворешниот дел што останува во вашата рака. Со лажица изрендан домат ставете го на лебот, и повторно додадете малку маслиново масло и сол, и тој е подготвен за сервирање.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jessica Gibson (@aproperplate)

Tortilla de patatas

Значењето на зборот „тортилја“ во Шпанија и кај нас не е исто. За нив, тортилја е јадење со јајца кое се служи или со колбаси (хоризо) или со компири. Едноставно кажано – торта со пржени јајца. Од состојките потребни ви се 3 големи компири, кромид, маслиново масло, сол и 5 големи јајца. Излупете тиква, изрендајте ја и исечете ја на тенки парчиња, а потоа исечете ги на четири еднакви делови и наредете ги во една чинија.

Излупете кромид, исечете го на половина, исечете го на прстени, додадете го во садот со компири и измешајте. Истурете 600 ml маслиново масло (или две и пол чаши) во подлабока тава и вклучете го шпоретот на средна топлина. Ставете компири и кромид во маслото, додајте сол и варете помеѓу 10 и 12 минути додека компирот не омекне. Кога ќе видите дека кромидот и компирот се готват, извадете ги од маслото со помош на цедалка и оставете ги настрана. Во меѓувреме,скрши пет јајца и победи ги со вилушка. Во смесата додадете ладен компир и кромид, додадете сол и измешајте. Ставете една лажица маслиново масло во чиста тава и кога ќе се загрее, додадете ја смесата.

Мешајте да се пече рамномерно и печете 5-6 минути. Покријте ја тавата со голема чинија и превртете ја така што тортилјата е на вашата чинија. Потоа вратете го во тавата, за да може да се пече и горната страна. Печете дополнителни 4 минути, и повторно користете ја чинијата за да ја отстраните тортилата од тавата (за да не се распадне) и да ја послужите топла.за да може да се пече и горната страна. Печете дополнителни 4 минути, и повторно користете ја чинијата за да ја отстраните тортилата од тавата (за да не се распадне) и да ја послужите топла.за да може да се пече и горната страна. Печете дополнителни 4 минути, и повторно користете ја чинијата за да ја отстраните тортилјата од тавата (за да не се распадне) и да ја послужите топла.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joaquín (Madrid) (@jmongebravo)

Patatas bravas

Во основа тоа е компир со зачинет прелив, па затоа е наменет за храбрите (bravas = храбар). Во тавата ставете малку маслиново масло за да го покриете дното, а кога ќе се загрее, додадете три чешниња лук, ситно исецкан. Потоа додадете го кромидот, исто така исечен на парчиња. Додадете сол и бибер – слободно додадете повеќе бибер. Оставете го да се пржи 10 минути. Потоа додадете целосна лажица мелена лута пиперка. Кога ќе се соедини, додадете една лажица оцет. Повторно промешајте, а потоа додадете 50 грама сок од домати.

Гответе го, а потоа додадете лажица брашно. Повторно промешајте и варете уште неколку минути. Додадете 100 мл пилешка супа. Ако го немате, можете да користите и обична вода. Добро промешајте и ставете во блендер 3 минути и ќе го добиете сосот. Исечете ги компирите на дебели четвртини (или чипс ако сакате) и пржете ги на длабоко масло. Кога ќе завршат,ставете ги на салфетка за да впијат вишок масло и сол. Потоа префрлете ги во сад и прелијте ја салсата што сте ја направиле.

error: Content is protected !!