Подмладете го вашето лице и тело на сосема природен начин!
Нашето тело секој ден произведува колаген кој воедно претставува главен протеин во организмот, а тој процес со текот на годините успорува. Кожата губи најмалку еден процент колаген на годишно ниво, а тој процес можат да го забрзаат и повеќе фактори како што е загадувањето, пушењето цигари и исхраната.
Недостатокот на колаген може да се надомести и со исхраната.
Колагенот претставува протеин кој се наоѓа во телото и претставува составен дел од здравата кожа, коса, ноктите, забите, а исто така придонесува за зајакнување на коските, ги штити зглобовите и лигаментите, го подобрува варењето, го штити мозокот и срцето.
Колагенот е силна поддршка на метаболизмот. Производството на колагенот започнува да опаѓа по дваесет и петата година од животот, а за намалување на колагенот влијае и хормонската нерамнотежа, стресот, лошата исхрана, како и синдромот на пропустливи црева. Неконтролираното изложување на сонце исто така ја намалува содржината на колагенот.
Без колаген кожата би била сова и тенка, ноктите полесно би се кршеле, мускулите не би се развивале, а и коските би биле лесно кршливи.
Доколку подолго време готвите супа од коски се ослободува колаген и се добива бујон односно природен колаген. Говедските коски содржат колаген кој е доста важен за нашата кожа додека пак супата од пилешко и мисиркино месо содржи колаген кој е важен за зглобовите. Препорачливо е да се припремаат и да се конзумираат бистри супи од коски.
Зелениот лиснат зеленчук содржи хлорофил кој на самиот зеленчук му дава зелена боја, а воедно е и антиоксиданс и ја штити кожата и влијае на синтеза на колагенот.
Тропското овошје е ризница на витамин Ц кој исто така е важен оксиданс и штити од токсините кои придонесуваат за разградување на колагенот и за оштетување на кожата.
Јајцата содржат колаген во мембраната на жолчката и во лушпата. Јајцето содржи сулфор, минерал кој е важен за производство на колаген.
Овошје во форма на бобинки содржи елагинска киселина која спречува разгградување на колаген и штити од УВ оштетувања. Овој вид на овошје исто така содржи и витамин Ц.
Патлиџанот содржи ликопен, антиоксиданс кој ја штити кожата од оштетување од сонцето и спречува разградување на колаген. Покрај патлиџан, во исхраната треба да употребуваме и црвен зеленчук.
Семките од тиква содржат цинк кој делува како битен фактор за разградување на колагенот како и јаткастите плодови.
Белиот лук содржи сулфур кој помага во синтеза и спречување на разградувањето на колагенот.
Ѓумбир, цимет и шафран содржат манган кој исто така претставува неопходна компонента за производство на колаген.
Подготовка на колаген напиток
За да подготвите совршен колаген напиток потребно ви е: една шолја овошје во форма на бобинк, половина банана, еден мал морков, едно мало цвекло, спанаќ, половина шолја ладен чај од камилица и една лажичка мелен лен. Сите состојки од наведените количини ставете ги во блендер и кога ќе ги изблендирате, добиената напивка можете веднаш да ја конзумирате.